NavMenu

Elektrokrajina dobila 15 mil EUR kredita od EBRD-a za sanaciju distributivne mreže

Izvor: Glas Srpske Srijeda, 08.03.2017. 15:50
Komentari
Podeli
(Foto: Aleksandar Parezanović)
Zavisno preduzeće Elektrokrajina i Evropska banka za obnovu i razvoj potpisali su utorak (7. mart 2017.) ugovor o kreditu u iznosu od 15 mil EUR za sanaciju distributivne mreže.

Ministar industrije, energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić rekao je da su ova sredstva veoma značajna za dalju modernizaciju Elektrokrajine, preduzeća koje usmjerava 48% ukupne potrošnje električne energije na području Srpske.

Direktor Elektrokrajine Seka Kuzmanović rekla je da je riječ o povoljnom kreditnom aranžmanu uz tri godine grejs-perioda, te kamatnom stopom za pola sredstava od 4,2 i drugu polovinu u iznosu od 0,5 odsto.

- Kreditom ne ugrožavamo poslovanje preduzeća, već ćemo sprovođenjem ovih sredstava postići još bolji poslovni rezultat. Na ovaj način ćemo brže sanirati mrežu jer će se paralelno sprovoditi kreditna, ali i ulaganja vlastitih sredstava u sanaciju mreže - istakla je Kuzmanović.

Po pola kreditnih sredstava daće EBRD i Specijalni fond za zelenu energiju kojim upravlja EBRD uz doprinos Tajvanskog fonda za međunarodnu saradnju i razvoj za podršku projektima koji se odnose na investicije u tehnologije zelene energije.

Direktor Kancelarije EBRD za BiH Jan Braun rekao je da je projekat podržala i Austrija sa bespovratnim sredstvima pomoći od 300.000 EUR.

Nerezidentni ambasador Tajvana za BiH Tao Ven Lung rekao je da je riječ o važnom projektu koji će omogućiti efikasnu upotrebu električne energije, ali i "zelene energije".


Komentari
Vaš komentar

Top priče

19.04.2024.  |  Energija, Industrija, Građevina

Izgradnja HE Dabar: Radovi u zoni mašinske zgrade, angažovano oko 100 kineskih radnika

Na izgradnji hidroelektrane Dabar, aktivirana su gradilišta u zoni mašinske zgrade, brane Pošćenje, kao i na nasipu Grebak, a na ovom projektu koji izvodi kineska kompanija Gezhouba group (Gezuba grupa) angažovano je oko 100 kineskih radnika, rekao je Srni direktor preduzeća Hidroelektrana Dabar Slaviša Stajić. Stajić je objasnio da je na nasipu Vranjača u toku gradnja pristupnog puta, pa će i to gradilište biti aktivirano u narednih

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.