NavMenu

Poskupljenje eko testa prilikom registracije automobila u FBiH nezakonito - Vlast obećala izmjene pravilnika

Izvor: Klix Srijeda, 08.03.2017. 11:04
Komentari
Podeli
(Foto: Rafal Olkis/shutterstock.com)
Vozači koji od početka ove godine, zbog povećanja cijene eko testa, za registraciju vozila moraju ili su već morali izdvojiti blizu 35 KM više nego prošle godine, mogu očekivati promjene i niže cijene eko testa nakon sastanka federalnog i državnog ministra prometa i komunikacija Denisa Lasića i Ismira Juske.

Podsjećanja radi, na poskupljenje registracije vozila u Federaciji BiH najviše je utjecalo povećanje cijena za eko test koji se plaća prilikom redovnog tehničkog pregleda vozila, a bez kojeg nije moguće registrovati vozilo. Tako već više od dva mjeseca umjesto 5 KM, vozači eko test plaćaju 22, 32 i 36 KM, ovisno o vrsti motora vozila.

- Teško je govoriti o tome je li nešto puno ili malo za naše građane. Ako cijena eko testa bude i 1 KM, neko će reći da je to puno. Prema mom uvjerenju, nema nikakve dileme o tome da li treba postojati eko test, samo postoji problem u vezi s njegovom implementacijom - kazao je za Klix.ba Igor Pejić, sekretar Ministarstva komunikacija i prometa BiH.

Pravilnik o povećanju cijena za eko test donio je federalni ministar prometa i komunikacija Denis Lasić krajem 2016. godine, no vrlo brzo se uspostavilo da je Pravilnik nezakonit jer samo državni ministar komunikacija i transporta može vršiti izmjene i dopune vezane za redovni tehnički pregled vozila, uključujući i eko test.

- Kada se radi o Zakonu o osnovama sigurnosti prometa na cestama u BiH, evidentno je da podzakonske akte donosi ministar Jusko, tako da nema razloga da ne otklonimo ovu proceduralnu grešku koja se desila, i to ne samo na zadovoljstvo ministarstava već svih građana u Federaciji BiH - pojašnjava Pejić.


Iz kabineta ministra komunikacija i transporta BiH za Klix.ba je rečeno da će ministar Jusko početkom iduće sedmice uputiti pismeni poziv za sastanak s federalnim ministrom Lasićem.

- Prije svega, želimo saznati šta je to iniciralo Federalnu vladu da cijene eko testa poveća sa 5 KM na baš 30 KM. Poslije toga ćemo obaviti konsultacije s kolegama iz RS-a kako bismo donijeli zajedničku odluku o promjeni Pravilnika o cijeni za eko test. Trenutno ne možemo govoriti o tome koliko će konkretno biti promijenjene cijene - kazali su iz Ministarstva prometa i komunikacija BiH.

Na pitanje da li promjenom Pravilnika vozači koji su već platili eko test po novim cijenama mogu očekivati povrat novca ili neke slične promjene, Pejić odgovara:

- Sastanak Lasića i Juska će sigurno donijeti neke promjene. Preuranjeno je prejudicirati ishod toga, ali svakako moramo naći rješenje koje će zadovoljiti naše građane.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.04.2024.  |  Vijesti

UIO odložila kupovinu zgrade u centru Banjaluke

Nekoliko dana prije nego što će im isteći rok da se izjasne o ponudi firme Grand trade (Grand trejd) za kupovinu poslovnog prostora u Banjaluci, Uprava za indirektno oporezivanje BiH se dogovorila sa ponuđačem da se rok za konačnu odluku prolongira za još nekoliko mjeseci. Firma biznismena Mileta Radišića, koji je ležao u zatvoru zbog privrednog kriminala, dostavila je u januaru ove godine dvije ponude, prenosi Capital. Prvom je Upravi

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.