NavMenu

Gerontološki centar Slateks iz Slatine ide u stečaj - Priznate obaveze za 3 mil KM veće od vrijednosti imovine

Izvor: Capital Utorak, 07.03.2017. 14:40
Komentari
Podeli
(Foto: Khomson Satchasataporn/shutterstock.com)
Gerontološki centar Slateks iz Slatine, u kojem je Vlada RS kao vlasnik prošle godine pokrenula postupak likvidacije, odlazi u stečaj jer je imovina kojom raspolaže daleko manja od njegovih obaveza.

Okružni privredni sud u Banjaluci je rješenjem od 3. marta obustavio likvidacioni i otvorio stečajni postupak u ovom centru, a za stečajnog upravnika imenovao je Vlajka Gurešića.

U obrazloženju rješenja navedeno je da je ova javna ustanova nelikvidna i nesolventna, te da su priznate obaveze za skoro 3 mil KM veće od njene imovine.

- Procijenjena vrijednost imovine iznosi 7,7 mil KM, a priznate obaveze centra 10,4 mil KM. Postojećom imovinom nije moguće pokriti obaveze centra, te je likvidacioni upravnik predložio da se obustavi likvidacioni i otvori stečajni postupak - navodi se u rješenju.

Samo kreditne obaveze Slateksa iznose 8,7 mil KM, od kojih se značajan dio odnosi na obaveze prema Investiciono-razvojnoj banci RS. Ovaj centar je prethodnih godina dobio dva kredita od te banke u ukupnom iznosu od 6,9 mil KM.


Zaduženja Slateksa skupo će koštati i Garantni fond RS koji bi mogao da ostane bez 1,9 mil KM koliko potražuje od ovog centra po osnovu izdate garancije.

Vlada RS uložila je milione maraka u osnivanje Slateksa koji je trebalo da služi za smještaj starijih osoba sa višim standardom, ali taj projekat očito nije uspio.

Ročište na kojem će biti ispitane prijave potraživanja prijave zakazano je za 22. maj 2017. godine.


Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Energija, Industrija, Saobraćaj

Ruski Zarubežnjeft želi još investicija u RS - U fokusu gasifikacija, solarna energija i širenje prodajne mreže

Ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić razgovarao je danas u Banjaluci sa zamjenikom generalnog direktora kompanije Zarubežnjeft (Zarubezhneft) Igorom Šćelkunovim. Na sastanku je razgovarano o poslovanju kompanije Zarubežnjeft u Republici Srpskoj, mogućnostima daljeg investiranja, te je izražen interes za unapređenje saradnje. Šćelkunov je istakao da je ova ruska kompanija zainteresovana da nastavi investiranje u

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.