NavMenu

Austrijska Agrana kupuje šećerane u Srbiji

Izvor: Beta Utorak, 07.03.2017. 08:16
Komentari
Podeli
Komisija za zaštitu konkurencije Srbije odobrila je austrijskoj kompaniji Agrana (vlasnik brčanskog Bimala) da preuzme preduzeće Sunoko iz Novog Sada, koje je vlasnik nekoliko šećerana u Srbiji.

Kako je objavila Komisija, ocijenjeno je da ta koncentracija vlasništva neće izazvati značajnije promjene strukture na tržištu proizvodnje, otkupa i prerade šećerne repe, proizvodnje i veleprodaje šećera od šećerne repe u Srbiji.

Kompanija Agrana u Srbije se bavi samo veleprodajom šećera, ali izuzetno malih količina.

Komisija za zaštitu konkurencije je podsjetila da je Sunoku u avgustu 2016. godine uslovno odobrila da preuzme šećeranu u Senti, koja je bila u vlasništvu italijanske firme Star, uz obavezu da redovno izvještava o promjenama u proizvodnji i prodaji, kao i cijeni šećera, i te mjere i dalje ostaju na snazi.

Kompanija Agrana je regionalni lider u proizvodnji šećera, a dio je najvećeg proizvođača šećera u Evropi, njemačkog Suezuckera. Posluje u Austriji, Bosni i Hercegovini, Rumuniji, Slovačkoj, Češkoj i Mađarskoj, a do sada je u Srbiji u prodaji šećera imala udio na tržištu manje od 1%.

Sunoko je u sastavu MK Group čiji je vlasnik Miodrag Kostić, a osim šećerane u Senti ima još tri fabrike u Srbiji - u Vrbasu, Pećincima i Kovačici i najveći je proizvodjač i izvoznik šećera u Srbiji.

MK Group je prošle godine objavila da je potpisala predugovor o strateškom partnerstvu sa Agranom, navodeći da će 2017. godine u EU biti sprovedene radikalne mjere reforme u industriji šećera jer će biti ukinute kvote.

- Ovo će voditi do značajnih promjena i samo najproduktivniji evropski proizvođači će imati perspektivu. Zbog toga kompanija Sunoko vidi svoju budućnost sa najvećim proizvođačem u Evropi - navela je tada MK grupa i ocijenila da će od tog partnerstva korist imati proizvodjači šećerne repe u Srbiji, jer će biti donjeto najnovije znanje koje će omogućiti podizanje prinosa.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Građevina

Uskoro tender za rekonstrukciju zgrade Soda So u Tuzli, radovi će koštati više od 10 mil KM

Uručivanjem Glavnog projekta rekonstrukcije, dogradnje i nadogradnje zgrade Vlade Tuzlanskog kantona u Tuzli završena je još jedna od faza pripreme za obnovu i rekonstrukciju objekta poznatog kao zgrada "Soda-So". U narednom periodu preostaje raspisivanje tendera za izbor izvođača radova i konačno početak rekonstrukcije, saopštila je Vlada TK. Ministrica prostornog uređenja i zaštite okolice Anela Ajšić je izrazila svoje

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.