Izvor: eKapija | Ponedjeljak, 06.03.2017.| 13:42
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Affidea uvodi usluge radiološke dijagnostike u RS - Holandska bolnica otvara dijagnostički centar u Banjaluci vrijedan 3,5 mil EUR

Dijagnostički centar u Beogradu
Dijagnostički centar u Beogradu
Najveći pan-evropski operater radioloških usluga, holandska Affidea, nedavno je u Beogradu otvorila dijagnostički centar, što je prva strana investicija u zdravstvo Srbije. Tom prilikom najavljeno je otvaranje takvog centra i u Banjaluci, čime bi bile proširene sadašnje usluge koje Affidea nudi u tom gradu.

Iako je Affidea već prisutna na području RS kroz Centar za radioterapiju u Banjaluci, generalni direktor Affidea-e za region Balkana Marijan Bilić potvrdio je za portal eKapija da je u toku izrada projekta i prikupljanje potrebne dokumentacije za dijagnostički centar u Banjaluci. Plan je da centar za dijagnostiku u Banjaluci bude završen do oktobra 2017. godine, a u objekat i opremu biće uloženo 3,5 mil EUR.

- U dijagnostičkom centru u Banjaluci pacijentima će biti na raspolaganju usluge radiološke dijagnostike i to kompjuterizovana tomografija-multislajsni CT skener, magnetna rezonanca od 1,5 T, digitalni rendgen, mamografija i ultrazvuk. Dijagnostički centar će djelovati odvojeno od Centra za radioterapiju, s obzirom da su to dvije odvojene poslovne jedinice zajedničkog osnivača, grupe Affidea - kaže Bilić.

Affidea, odnosno zdravstvena bolnica International Medical Centers, u Banjaluci pruža usluge radioterapije i brahiterapije za onkološke bolesnike, prvenstveno osiguranike Fonda zdravstvenog osiguranja RS, ali i za privatne pacijente koji dolaze iz Srbije, Crne Gore i Makedonije. Naime, Affidea u Banjaluci posluje na osnovu ugovora o javno-privatnom partnerstvu, što znači da FZO RS plaća sve troškove usluga za osiguranike koji su upućeni na ovakvu vrstu liječenja.

Centar za dijagnostiku grupacije Affidea nalaziće se u centru Banjaluke, a u njemu će biti instalirana najsavremenija oprema kompanije General Electric. Prema riječima Bilića, u centru će se stalno zaposliti oko 20 medicinskih radnika i oko 50 ljekara konsultanata.

Generalni direktor Affidea-e za region Balkana Marijan Bilić ističe da će budući centar u Banjaluci biti računarski i informaciono povezan sa beogradskim kroz telemedicinu, odnosno teleradiologiju.

- Ovo je jako važno i ostvarivo. Zašto? Postoji zaključen ugovor o međusobnom liječenju pacijenata Srbije i Republike Srpske, a na osnovu Ugovora o specijalnim i paralelnim vezama između dvije zemlje. To znači da se lični podaci o pacijentima mogu slati van granica Srpske u Srbiju. U konačnici to podrazumijeva da snimak pacijenta iz Banjaluke može biti pregledan u Beogradu, kao i da se nalaz može napisati u Beogradu. Ova mogućnost će se koristiti za "drugo mišljenje" i podjelu medicinskih resursa, ako je npr. u pitanju specifican pregled ili pretraga - objašnjava Bilić.

220 zdravstvenih centara

Affidea upravlja sa 220 zdravstvenih centara u 16 država Evrope, godišnje pruži više od pet miliona dijagnostičkih usluga. Osim BiH, Affidea posluje u Švajcarskoj, Italiji, Irskoj, Portugalu, Češkoj, Poljskoj, Litvaniji, Grčkoj, Turskoj, Hrvatskoj, Mađarskoj, Rumuniji, Bugarskoj, Španiji i Srbiji.

U većini država u kojima posluje, holandska bolnica predstavlja glavnog operatera zdravstvenih usluga u oblasti radiološke dijagnostike i radioterapije o trošku fondova zdravstvenog osiguranja, a po modelu javno-privatnog partnerstva. U Srbiji to još nije slučaj, budući da ne postoji ugovor sa RFZO, pa pacijenti usluge plaćaju sami.

Kada je riječ o Banjaluci, troškove u budućem dijagnostičkom centru će snositi pacijenti samostalno.

- Međutim, privatni operateri radioloških usluga u Banjaluci imaju zaključen ugovor sa Fondom zdravstvenog osiguranja RS, tako da i Affidea očekuje isti ugovor - kaže Bilić.

Saradnja sa RS od 2000. godine

Vlada Republike Srpske je započela saradnju sa privatnom bolnicom Affidea tokom 2000. godine i prva je u regiji uključila privatne operatere u pružanje medicinskih usluga koje su bile isključivo u nadležnosti javnog zdravstva.

- Vlada RS je na ovaj način pokušala napraviti samoodrživ zdravstveni sistem gdje je sve kapitalne investicije prepustila privatnom partneru, a usluge koje pruža privatni partner osiguranicima FZO RS plaća taj isti fond. Nakon 17 godina zajedničkog rada i međusobnog povjerenja, opšta ocjena je da smo jako zadovoljni saradnjom sa Vladom RS, Ministarstvom zdravlja, UKC RS i FZO RS. Zato smo se odlučili da i dalje investiramo u zdravstvo RS, odnosno u dijagnostički centar u Banjaluci - poručuje Bilić.

Vedrana Džudža


Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.