NavMenu

Affidea uvodi usluge radiološke dijagnostike u RS - Holandska bolnica otvara dijagnostički centar u Banjaluci vrijedan 3,5 mil EUR

Izvor: eKapija Ponedjeljak, 06.03.2017. 13:42
Komentari
Podeli
Dijagnostički centar u BeograduDijagnostički centar u Beogradu
Najveći pan-evropski operater radioloških usluga, holandska Affidea, nedavno je u Beogradu otvorila dijagnostički centar, što je prva strana investicija u zdravstvo Srbije. Tom prilikom najavljeno je otvaranje takvog centra i u Banjaluci, čime bi bile proširene sadašnje usluge koje Affidea nudi u tom gradu.

Iako je Affidea već prisutna na području RS kroz Centar za radioterapiju u Banjaluci, generalni direktor Affidea-e za region Balkana Marijan Bilić potvrdio je za portal eKapija da je u toku izrada projekta i prikupljanje potrebne dokumentacije za dijagnostički centar u Banjaluci. Plan je da centar za dijagnostiku u Banjaluci bude završen do oktobra 2017. godine, a u objekat i opremu biće uloženo 3,5 mil EUR.

- U dijagnostičkom centru u Banjaluci pacijentima će biti na raspolaganju usluge radiološke dijagnostike i to kompjuterizovana tomografija-multislajsni CT skener, magnetna rezonanca od 1,5 T, digitalni rendgen, mamografija i ultrazvuk. Dijagnostički centar će djelovati odvojeno od Centra za radioterapiju, s obzirom da su to dvije odvojene poslovne jedinice zajedničkog osnivača, grupe Affidea - kaže Bilić.

Affidea, odnosno zdravstvena bolnica International Medical Centers, u Banjaluci pruža usluge radioterapije i brahiterapije za onkološke bolesnike, prvenstveno osiguranike Fonda zdravstvenog osiguranja RS, ali i za privatne pacijente koji dolaze iz Srbije, Crne Gore i Makedonije. Naime, Affidea u Banjaluci posluje na osnovu ugovora o javno-privatnom partnerstvu, što znači da FZO RS plaća sve troškove usluga za osiguranike koji su upućeni na ovakvu vrstu liječenja.

Centar za dijagnostiku grupacije Affidea nalaziće se u centru Banjaluke, a u njemu će biti instalirana najsavremenija oprema kompanije General Electric. Prema riječima Bilića, u centru će se stalno zaposliti oko 20 medicinskih radnika i oko 50 ljekara konsultanata.

Generalni direktor Affidea-e za region Balkana Marijan Bilić ističe da će budući centar u Banjaluci biti računarski i informaciono povezan sa beogradskim kroz telemedicinu, odnosno teleradiologiju.

- Ovo je jako važno i ostvarivo. Zašto? Postoji zaključen ugovor o međusobnom liječenju pacijenata Srbije i Republike Srpske, a na osnovu Ugovora o specijalnim i paralelnim vezama između dvije zemlje. To znači da se lični podaci o pacijentima mogu slati van granica Srpske u Srbiju. U konačnici to podrazumijeva da snimak pacijenta iz Banjaluke može biti pregledan u Beogradu, kao i da se nalaz može napisati u Beogradu. Ova mogućnost će se koristiti za "drugo mišljenje" i podjelu medicinskih resursa, ako je npr. u pitanju specifican pregled ili pretraga - objašnjava Bilić.

220 zdravstvenih centara

Affidea upravlja sa 220 zdravstvenih centara u 16 država Evrope, godišnje pruži više od pet miliona dijagnostičkih usluga. Osim BiH, Affidea posluje u Švajcarskoj, Italiji, Irskoj, Portugalu, Češkoj, Poljskoj, Litvaniji, Grčkoj, Turskoj, Hrvatskoj, Mađarskoj, Rumuniji, Bugarskoj, Španiji i Srbiji.


U većini država u kojima posluje, holandska bolnica predstavlja glavnog operatera zdravstvenih usluga u oblasti radiološke dijagnostike i radioterapije o trošku fondova zdravstvenog osiguranja, a po modelu javno-privatnog partnerstva. U Srbiji to još nije slučaj, budući da ne postoji ugovor sa RFZO, pa pacijenti usluge plaćaju sami.

Kada je riječ o Banjaluci, troškove u budućem dijagnostičkom centru će snositi pacijenti samostalno.

- Međutim, privatni operateri radioloških usluga u Banjaluci imaju zaključen ugovor sa Fondom zdravstvenog osiguranja RS, tako da i Affidea očekuje isti ugovor - kaže Bilić.

Saradnja sa RS od 2000. godine

Vlada Republike Srpske je započela saradnju sa privatnom bolnicom Affidea tokom 2000. godine i prva je u regiji uključila privatne operatere u pružanje medicinskih usluga koje su bile isključivo u nadležnosti javnog zdravstva.

- Vlada RS je na ovaj način pokušala napraviti samoodrživ zdravstveni sistem gdje je sve kapitalne investicije prepustila privatnom partneru, a usluge koje pruža privatni partner osiguranicima FZO RS plaća taj isti fond. Nakon 17 godina zajedničkog rada i međusobnog povjerenja, opšta ocjena je da smo jako zadovoljni saradnjom sa Vladom RS, Ministarstvom zdravlja, UKC RS i FZO RS. Zato smo se odlučili da i dalje investiramo u zdravstvo RS, odnosno u dijagnostički centar u Banjaluci - poručuje Bilić.

Vedrana Džudža


Komentari
Vaš komentar

Top priče

28.03.2024.  |  Građevina

Banjaluka dobija stambeno-poslovni kompleks The Simphony, evo kako će izgledati (FOTO)

Rezidencijalno-poslovna zgrada pod nazivom Simfonija (The Simphony) biće izgrađena u Ulici olimpijskih pobjednika u blizini Gradskog stadiona i zgrade Rаdio-televizije Republike Srpske u Banjaluci. Investitor je ovo zemljište dobio kao zamjenu za parcelu starog kina "Kozara". Pripremni radovi na izgradnji velelepne zgrade počeli su prije nekoliko dana. Investitor (ista kompanija koja je stajala iza projekta Cinema tower) je objavio

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.