Izvor: Glas Srpske | Ponedjeljak, 06.03.2017.| 08:58
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Uskoro obnova gradske vijećnice u Gradišci

(Foto: Syda Productions/shutterstock.com)
Gradska vijećnica u Gradišci, jedan od simbola ove opštine, godinama je prepuštena zubu vremena, koji je njenu unutrašnjost do te mjere nagrizao da joj je neophodna hitna sanacija.

Uprkos tome što je Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika BiH 2014. godine Vijećnicu proglasila nacionalnim spomenikom, do sada na njenoj zaštiti i sanaciji nije urađeno gotovo ništa.

Ipak, Vijećnici se smiješe bolji dani, jer lokalna vlast u saradnji sa Zavičajnim muzejom Gradiška ulaže napore da bi obezbijedili dovoljno novca za unutrašnju adaptaciju ove zgrade.

Načelnik Gradiške Zoran Adžić je istakao da je ova opština od 2008. do 2010. godine, uz smjernice Republičkog zavoda za zaštitu kulturno-istorijskog i prirodnog nasljeđa RS, Vijećnicu adaptirala izvana i izradila projektnu dokumentaciju unutrašnjeg uređenja.

- Na osnovu tog projekta utvrđeno je da je za unutrašnje radove neophodno više od 750.000 KM, koje opština trenutno nije u mogućnosti da obezbijedi u kompletnom iznosu, te nam je neophodna podrška, odnosno sufinansiranje iz drugih izvora, da bismo adaptirali objekat - naglašava Adžić.

On dodaje da je plan opštinske vlasti da kroz razne projekte obezbijedi novac za adaptaciju, te tu smjesti institucije kao što su Narodna biblioteka, likovna galerija, Zavičajni muzej i prostorije Radio Gradiške.


Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.