NavMenu

Distributivni gubici Elektrokrajine smanjeni na 13% - Slijedi ulaganje 15 mil EUR u modernizaciju mreže

Izvor: Capital Ponedjeljak, 06.03.2017. 08:46
Komentari
Podeli
(Foto: Goran Parezanović)
ZP Elektrokrajina Banjaluka prošle godine nastavila je trend unapređenja poslovno-finansijskih rezultata, koji se, prije svega, ogledaju u smanjenju distributivnih gubitaka, održavanju visokog nivoa naplate, te povećanju ukupnih prihoda i neto dobiti.

Seka Kuzmanović, direktorica Elektrokrajine, istakla je da su distributivni gubici preduzeća lani smanjeni na novi najniži nivo u poslijeratnom periodu.

- Distributivni gubici su prošle godine sniženi na 13%, što je doskora bio nezamisliv cilj. To smo, prije svega, ostvarili značajnim investicijama u modernizaciju mreže, izmještanje mjernih mjesta i uvođenje daljinskog očitavanja potrošnje električne energije, ali i stalnim mjerama na kontroli i suzbijanju neovlaštene potrošnje - izjavila je Kuzmanović.

Ukazala je da su ukupne prošlogodišnje investicije Elektrokrajine iznosile 26,4 mil KM, uglavnom u izgradnju i rekonstrukciju distributivne mreže, ali i u izgradnju novih poslovnih objekata i nabavku novih radnih mašina i vozila.

- Elektrokrajina je tokom prošle godine izgradila 187 kilometara nove distributivne mreže i sanirala postojeću mrežu u dužini od 212,5 kilometara. U tom periodu je izgrađeno i sanirano čak 145 trafostanica - naglasila je Kuzmanović.

Kada je riječ o borbi protiv neovlaštene potrošnje električne energije, u Elektrokrajini kažu da su lani otkrili 576 takvih slučajeva, na osnovu kojih su podnijeli 202 krivične prijave i 37 tužbi protiv nesavjesnih potrošača.

Rodoljub Topić, izvršni direktor za ekonomske poslove Elektrokrajine, kaže da su nivo naplate električne energije u prošloj godini zadržali na visokom nivou od 101%, uključujući naplatu potraživanja po sklopljenim reprogramima i nagodbama putem medijacije.


Topić ističe da je unapređenje poslovnih parametara preduzeća uticalo i na bolje finansijske rezultate. Kako je naglasio, Elektrokrajina već čitavu deceniju poslovnu godinu završava s pozitivnim rezultatom.

- Ukupni prihodi Elektrokrajine u 2016. godini iznosili su 235,7 mil KM, te su za 8,5% veći nego prethodne godine. Neto dobit preduzeća je, takođe, zabilježila godišnji rasti od 5,9%, na 265.586 KM - precizirao je Topić.

Modernizacija mreže

Uprava Elektrokrajine je najavila da će 7. marta sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj (EBRD) zaključiti ugovor o kreditu u iznosu od 15 mil EUR za potrebe projekta modernizacije dijela distributivne mreže preduzeća.

Ovaj trogodišnji projekat, kako navode, predviđa rekonstrukciju mreže, izmještanje mjernih mjesta i ugradnju digitalnih brojila sa daljinskim očitavanjem potrošnje za 30.000 kupaca s područja svih radnih jedinica preduzeća.




Komentari
Vaš komentar

Top priče

15.04.2024.  |  Industrija, Finansije, IT, Telekomunikacije

Neuspjeh velike njemačke investicije u BiH - Emka Bosnia u brojnim problemima

Kompanija Emka Bosnia najveća je firma u Goraždu i jedna od najvažnijih njemačkih investicija u Bosni i Hercegovini. No, dok investicije iz Njemačke u BiH uglavnom nižu uspjehe i predstavljaju primjer dobrog odnosa prema radnicima, ova kompanija u posljednje vrijeme ide malo drugačijim putem. Naime, firma je prošle godine poslovala s gubitkom od preko 9 mil KM, piše BiznisInfo.ba. Firma je imala ukupne prihode od oko 80 mil KM, što

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.