Izvor: Indikator | Ponedjeljak, 06.03.2017.| 15:45
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Kinezi kupili Farmland iz Nove Topole - Najveća govedarska farma u RS prodata za 24 mil EUR

(Foto: Suzana Obradović)
Nakon višemjesečnog odlaganja, govedarska farma Farmland iz Nove Topole kod Gradiške konačno je prodata Kinezima i to za 24 mil EUR, potvrdio je za ATV predsjednik Uprave Predrag Zgonjanin.

Uz to kupci će uložiti još 10 miliona u proširenje proizvodnje, a sve će, kaže, naredne sedmice odobriti i skupština akcionara.

Dogovoreno je da Kinezi kupe 70% akcija grupe većinskih vlasnika, dok za ostatak kapitala države i fondova nisu iskazali interes. Sa prodajom koja je bila ranije najavljena kasnilo se zbog praznika i kineske nove godine, ali i planova kupca koji ulaže puno veći novac.

- Akcionari će na sljedećoj skupštini donijeti odluku o prodaji Farmlanda jer je to tražio strani investitor. Radi se o investitoru koji ne uzima samo Farmland u obzir u ovom trenutku i zbog toga je produžen rok za transakciju - kaže Zgonjanin.

Za razliku od većinskih vlasnika, svoj dio akcija država već dva puta bezuspješno stavlja na doboš, tako da će najvjerovatnije i dalje ostati manjinski akcionar.

Iako trenutna vrijednost svih akcija na berzi ne prelazi 930.000 maraka, Zgonjanin uvjerava da je cijena od 24 mil EUR realna.


Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.