Izvor: B92 | Nedjelja, 05.03.2017.| 09:08
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Ajvar pakujemo u strane tegle - BiH nema fabrike koje proizvode staklenu ambalažu

(Foto: monticello/shutterstock.com)
Privrednici u BiH uvoze tegle, flaše, foliju, kartone, limenke, pa čak i čepove i poklopce za pakovanje proizvoda, jer se u BiH ova ambalaža ne proizvodi.

Na domaćem tržištu se može nabaviti jednostavnija ambalaža poput manjih kartona ili etiketa, dok se većina staklene, limene i plastične ambalaže nabavlja iz inostranstva.

Prema podacima Spoljnotrgovinske komore BiH prošle godine u BiH je na uvoz razne vrste ambalaže potrošeno 99 mil KM. Ambalaža se uvozila iz Srbije, zatim Hrvatske i drugih zemalja Evropske unije, ali i iz daleke Kine, Amerike, Kande, pa čak iz Dominikanske Republike.

Žarko Mikić, direktor fabrike Vitaminka iz Banjaluke, kaže da za ambalažu godišnje izdvajaju skoro istu količinu novca koliko za nabavku voća i povrća.

- Staklenu ambalažu kupujemo od firme koja se nalazi na granici Hrvatske i Slovenije, tetrapake od litar i po u Njemačkoj, a foliju u Srbiji. Ovi proizvodi su skupi jer nema puno fabrika u okruženju koje ih proizvode, a osim toga imamo velike troškove transporta, jer je riječ o kabastoj robi - kaže Mikić.

(Foto: pilipphoto/shutterstock.com)
Ističe da bi bilo jeftinije da kod nas ima fabrika za proizvodnju ambalaže, ali da zasad niko nije spreman da se ozbiljnije upusti u ovaj posao.

Perica Tanasić, vlasnik fabrike za preradu voća i povrća Tanasić iz Bijeljine, kaže da ambalažu nabavljaju u Mađarskoj, Srbiji i Hrvatskoj.

- Uvozimo tegle, flaše, čepove. Bilo bi dobro da imamo dobavljače na našem tržištu, ali ova proizvodnja je složena pa vjerovatno zato niko nije pokazao interes da otvori staklaru - kaže Tanasić.

Slavko Stevanović, sekretar Udruženja Sektora za agroindustriju Privredne komore RS, ističe da se, izuzimajući zemlje sa kojima BiH ima sporazume o bescarinskom uvozu roba, na uvoz staklene ambalaže plaća carina, što poskupljuje domaću proizvodnju. To je naročito izraženo kod prerađivača povrća i voća, te proizvodnje sokova i vode, proizvodnje pčelinjih proizvoda.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.