NavMenu

Općina Stari Grad Sarajevo stipendira izučavanje starih zanata u srednjim školama

Izvor: eKapija Petak, 03.03.2017. 15:46
Komentari
Podeli

Općinsko vijeće Stari Grad Sarajevo je na posljednjoj sjednici usvojilo Pravilnik o stipendiranju učenika srednjih škola koji izučavaju stare i deficitarne zanate, a sve s ciljem motiviranja mladih ljudi i očuvanja tradicije u Starom Gradu.

Nakon što Pravilnik bude objavljen u Službenim novinama i stupi na snagu, Služba za obrazovanje, kulturu i sport raspisat će Javni poziv za stipendiranje ovih učenika, koji će biti dostupan na općinskoj veb stranici, saopćeno je iz Općine Stari Grad.

Planirana sredstva za stipendije u ovoj godini iznose 18.000 KM.

Pravo na stipendiranje imat će učenici koji odluče izučavati stare tradicionalne zanate: filigranist, kujundžija, graver, kazandžija, puškar, krojač narodnih nošnji i odijela, krznar, krojač krzna i kože, remenar, sedlar, rukavičar, kapar, šeširdžija, proizvođač papuča (papudžija), časovničar (sahadžija), staklar, obrađivač optičkog stakla, staklopuhač, jorgandžija, oštrač, kovač, tašnar, izrađivač nanula i klompi, dimnjačar, brijač, užar i izrađivač vrpci (gajtandžija), bojadžija, kaligraf, grnčar.

Planirano je i stipendiranje deficitarnih zanimanja: vodoinstalater, keramičar, električar, tapetar, dekorater, optičar, obućar, krojač, limar, bravar, staklar, hemijski čistač, zlatar, slikanje na tekstilu i tekstilnim vlaknima i keramici.


Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Saobraćaj

Jedan TAG uređaj za sve autoceste u regionu - BiH potpisuje protokol o saradnji sa Srbijom, uskoro i sa Hrvatskom

Nakon što je uvođenjem zajedničkog TAG uređaja za naplatu cestarine omogućeno da vozači iz Srbije, Crne Gore i Hrvatske kroz naplatne rampe na autocestama prolaze bez čekanja, isto će uskoro moći i građani BiH. Naime, na inicijativu resornih ministara Bosne i Hercegovine i Republike Srbije Edina Forte i Gorana Vesića, u četvrtak će u Beogradu biti potpisan protokol o saradnji i sa Bosnom i Hercegovinom. Drugim riječima, svi oni

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.