NavMenu

Nova toplana u Banjaluci biće zasebno preduzeće - Sadašnja Toplana neće biti ugašena

Izvor: Glas Srpske Petak, 03.03.2017. 09:55
Komentari
Podeli

(Foto: Ivana Vuksa)
Nova toplana na drvnu sječku u Banjaluci, koju grad planira da izgradi uz pomoć strateškog partnera, neće biti dio postojećeg preduzeća Toplana Banjaluka već će biti registrovana zasebno kao privredno društvo.

Potvrdio je to gradonačelnik Igor Radojičić juče, nakon sjednice skupštinskog kolegijuma, na kojem je odlučeno da će iduće zasjedanje gradskog parlamenta biti 15. marta. Tada će odbornici između ostalog raspravljati i o raspisivanju konkursa za izbor strateškog partnera za izgradnju nove toplane.

- Želimo da ove godine napravimo postrojenje na drvnu sječku koje će biti građeno pored postojeće toplane. Tražimo strateškog partnera za gradnju po principu "ključ u ruke", jer grad ne može sam da realizuje taj projekat. Odluka o raspisivanju javnog poziva biće pred odbornicima na idućem zasjedanju - objasnio je Radojičić.

Dodao je da bi i grad učestvovao u projektu tako što bi obezbijedio zemljište, infrastrukturu pa i određenu količinu novca ako treba, ne preciziravši kolika bi ta suma bila.

- Ne bi da ulazim u finansije jer strateški partner može da ponudi da sve sam finansira - kazao je Radojičić.

Istakao je da nova toplana ne može biti u sklopu postojećeg preduzeća Toplana Banjaluka.

- Dug Toplane je 85 mil KM i da bilo koji povjerilac aktivira naplatu duga pokrenuli bi automatski tu novu investiciju u stečaj. Nova toplana će biti posebno preduzeće, odnosno organizovana kao privredno društvo - rekao je Radojičić.

Kazao je da sadašnja Toplana neće niti može biti ugašena.

- Dugovi moraju biti vraćeni i to preduzeće mora biti restrukturirano. Vjerovatno ćemo dio prihoda koje ostvari nova toplana iskoristiti za otplatu postojećih dugova gradske Toplane - naveo je Radojičić.

Novi kredit

Skupština će 15. marta odlučivati i o novom kratkoročnom zaduženju grada od 2,5 mil KM. Igor Radojičić je objasnio da je to neophodno da ne bi bila ugrožena tekuća likvidnost budžeta grada.

- Na otplatu dospijeva naplata ranije podignutih kredita a prvi kvartal je uvijek mršav, kada su u pitanju prihodi. Te obaveze uredno moramo plaćati. Može se desiti da nam zatrebaju sredstva za tekuću likvidnost i moramo biti u mogućnosti da se kratkoročno zadužimo ako bude bilo potrebe - kazao je Radojičić.



Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Saobraćaj

Jedan TAG uređaj za sve autoceste u regionu - BiH potpisuje protokol o saradnji sa Srbijom, uskoro i sa Hrvatskom

Nakon što je uvođenjem zajedničkog TAG uređaja za naplatu cestarine omogućeno da vozači iz Srbije, Crne Gore i Hrvatske kroz naplatne rampe na autocestama prolaze bez čekanja, isto će uskoro moći i građani BiH. Naime, na inicijativu resornih ministara Bosne i Hercegovine i Republike Srbije Edina Forte i Gorana Vesića, u četvrtak će u Beogradu biti potpisan protokol o saradnji i sa Bosnom i Hercegovinom. Drugim riječima, svi oni

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.