NavMenu

Razvijen režim ishrane koji obnavlja pankreas

Izvor: RTRS Petak, 03.03.2017. 09:11
Komentari
Podeli
(Foto: anawat sudchanham/shutterstock.com)
Specijalni način ishrane koji uključuje gladovanje i unos uglavnom namirnica biljnog porijekla, može pomoći u regeneraciji pankreasa, tvrde naučnici.

Zahvaljujući tome, mogu se obnoviti ćelije koje proizvode insulin i time spriječiti napredovanje dijabetesa tipa 1 i 2, pišu naučnici u časopisu "Cell".

Naučnici su ispitujući miševe utvrdili da se pankreas kod ovih glodara sam regeneriše, ukoliko se stave na poseban režim tokom četiri dana u nedjelji.

Kod dijabetesa tipa 2 pankreas ne proizvodi dovoljno insulina, hormona ključnog za pretvaranje šećera u energiju, a insulin koji proizvede ne funkcioniše kako bi trebalo. Neki oboleli u početku mogu da kontrolišu simptome vježbanjem i pravilnom ishranom, ali većina je na kraju prisiljena da uzima lijekove i injekcije insulina.

- Aktiviranjem obnavljanja ćelija pankreasa uspeli smo da spasimo miševe koji su bolovali od dijabetesa tipa 1 i 2 u poodmaklom stadijumu - objasnio je dr Valter Longo, gerontolog i i direktor Instituta za dugovječnost na Univerzitetu u Јužnoj Kaliforniji (SCU).


- Uspjeli smo da ponovo aktiviramo i proizvodnju insulina u ćelijama pankreasa kod ljudi koji su bolovali od dijabetesa tipa 1 - rekao je on.

- Zaključili smo da smo, natjeravši miševe na ekstremnu ishranu, najpre ih izgladnjujući, a onda normalno hraneći, "natjerali" i ćelije pankreasa da upotrebe neku vrstu razvojnog reprogramiranja koje je omogućilo obnovu djela organa koji je prestao da funkcioniše - kaže dr Longo.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Saobraćaj

Jedan TAG uređaj za sve autoceste u regionu - BiH potpisuje protokol o saradnji sa Srbijom, uskoro i sa Hrvatskom

Nakon što je uvođenjem zajedničkog TAG uređaja za naplatu cestarine omogućeno da vozači iz Srbije, Crne Gore i Hrvatske kroz naplatne rampe na autocestama prolaze bez čekanja, isto će uskoro moći i građani BiH. Naime, na inicijativu resornih ministara Bosne i Hercegovine i Republike Srbije Edina Forte i Gorana Vesića, u četvrtak će u Beogradu biti potpisan protokol o saradnji i sa Bosnom i Hercegovinom. Drugim riječima, svi oni

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.