Izvor: RTRS | Petak, 03.03.2017.| 09:11
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Razvijen režim ishrane koji obnavlja pankreas

(Foto: anawat sudchanham/shutterstock.com)
Specijalni način ishrane koji uključuje gladovanje i unos uglavnom namirnica biljnog porijekla, može pomoći u regeneraciji pankreasa, tvrde naučnici.

Zahvaljujući tome, mogu se obnoviti ćelije koje proizvode insulin i time spriječiti napredovanje dijabetesa tipa 1 i 2, pišu naučnici u časopisu "Cell".

Naučnici su ispitujući miševe utvrdili da se pankreas kod ovih glodara sam regeneriše, ukoliko se stave na poseban režim tokom četiri dana u nedjelji.

Kod dijabetesa tipa 2 pankreas ne proizvodi dovoljno insulina, hormona ključnog za pretvaranje šećera u energiju, a insulin koji proizvede ne funkcioniše kako bi trebalo. Neki oboleli u početku mogu da kontrolišu simptome vježbanjem i pravilnom ishranom, ali većina je na kraju prisiljena da uzima lijekove i injekcije insulina.

- Aktiviranjem obnavljanja ćelija pankreasa uspeli smo da spasimo miševe koji su bolovali od dijabetesa tipa 1 i 2 u poodmaklom stadijumu - objasnio je dr Valter Longo, gerontolog i i direktor Instituta za dugovječnost na Univerzitetu u Јužnoj Kaliforniji (SCU).

- Uspjeli smo da ponovo aktiviramo i proizvodnju insulina u ćelijama pankreasa kod ljudi koji su bolovali od dijabetesa tipa 1 - rekao je on.

- Zaključili smo da smo, natjeravši miševe na ekstremnu ishranu, najpre ih izgladnjujući, a onda normalno hraneći, "natjerali" i ćelije pankreasa da upotrebe neku vrstu razvojnog reprogramiranja koje je omogućilo obnovu djela organa koji je prestao da funkcioniše - kaže dr Longo.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.