NavMenu

Smanjiti izvoz drveta - Grupacija šumarstva u FBiH predlaže uvođenje taksi do 70 KM po metru kubnom

Izvor: biznis.ba Petak, 03.03.2017. 08:39
Komentari
Podeli

(Foto: Kletr/shutterstock.com)
Na svjetskim sajmovima namještaja kompanije iz BiH dobijaju najveće nagrade za dizajn, ali i dalje ostaju problemi sa nabavkom sirovina, realizacijom proizvodnje, kao i brendiranjem tih proizvoda, izjavila je za Fenu sekretar Grupacije šumarstva i prerade drveta u PKFBiH Šemsa Alimanović.

Gospodarenje šumama, dodala je, ima stogodišnju tradiciju, ali nepostojanje zakona o šumama u FBiH se održava, kako na gospodarenje šumom, tako i na prerađivačku industriju.

- Nezakonite sječe su prisutne i EU je uvela EUTER – uredbu o drvetu kako bi se spriječio uvoz nezakonito posječenog drveta – podsjetila je Alimanović.

Ovom sektoru, kako je dodala, neophodno je da sve relevantne institucije posvete pažnju imajući u vidu da je ostvaruje suficit u robnoj razmjeni, kao i da je to sektor koji može povećati zapošljavanje, inovirati tehnološke linije i povećati priliv deviznih sredstava.



Nedavno je, po njenim riječima, na sastanku u Privrednoj komori FBiH, kao i na konferenciji o šumarstvu i preradi drveta koja je održana na Kupresu, prezentovan prijedlog o uvođenju taksi od 30 do 70 KM po metru kubnom, kako bi se izvoz sirovine iz BiH smanjio i usmjerio ka proizvođačima finalnih proizvoda.

- To je konkretan prijedlog za unapređenje stanja i optimalno korištenje sirovinskog potencijala - dodala je Alimanović.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Saobraćaj

Jedan TAG uređaj za sve autoceste u regionu - BiH potpisuje protokol o saradnji sa Srbijom, uskoro i sa Hrvatskom

Nakon što je uvođenjem zajedničkog TAG uređaja za naplatu cestarine omogućeno da vozači iz Srbije, Crne Gore i Hrvatske kroz naplatne rampe na autocestama prolaze bez čekanja, isto će uskoro moći i građani BiH. Naime, na inicijativu resornih ministara Bosne i Hercegovine i Republike Srbije Edina Forte i Gorana Vesića, u četvrtak će u Beogradu biti potpisan protokol o saradnji i sa Bosnom i Hercegovinom. Drugim riječima, svi oni

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.