Izvor: Indikator | Petak, 03.03.2017.| 12:29
Izdvojite članak Odštampajte vijest

FBiH usvojila Zakon o bankama - Zakon o Agenciji za bankarstvo ide na usaglašavanje

(Foto: sergign/shutterstock.com)
Ispunjen je jedan od ključnih uvjeta na koje se vlast obavezao prema Međunarodnom monetarnom fondu. Delegati Doma naroda Federalnog parlamenta usvojili su Zakon o bankama, čiji je cilj podizanje nivoa otpornosti bankovnog sistema u našoj zemlji.

Odredbe Zakona, kako je rečeno, usklađene su s direktivama Evropske unije i uključuju jaču superviziju banaka, sistem upravljanja rizicima, te druge odredbe koje donose određena ograničenja u radu banaka.

Iz Federalne vlade poručuju da neće biti olakšica na koje je rukovodstvo iz ovog sektora naviklo.

- Zakon je definirao veće obveze kada je u pitanju kapitaliziranost, strožije uvjete za direktore, zamjenike, Upravu, način na koji oni moraju podnositi izvješća i prema državi i prema supervizoru - kazala je ministrica finansija Jelka Milićević.

Novost je i uvođenje pojma sistemskih banaka, a to su pet najvećih banaka iz Federacije, čije će se poslovanje posebno nadgledati.

Odredbe zakona usklađene su u oba entiteta BiH što je u skladu sa onim što traži Evropska unija.

Tekst Zakona o Agenciji za bankarstvo FBiH usvojen je s određenim razlikama u odnosu na tekst usvojen u Zastupničkom domu, pa mora ići na usaglašavanje. Jedna od najznačajanijih razlika, koju je u vidu amandmanama prihvatio Predstavnički dom, nalaže da se godišnji višak prihoda nad rashodima koji ostvaruje Agencija za bankarstvo ubuduće ne prenosi u budžet te agencije za narednu godinu, već u budžet Federacije BiH.

Budući da je Dom naroda ostao pri svojoj varijanti odobrenog zakona, u kojoj nisu ugrađeni ovaj i drugi amandmani, konačnu varijantu Zakona o Agenciji za bankarstvo usaglašavat će zajednička komisija oba doma.


Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.