NavMenu

Obnovljena Ćopićeva kuća postaje muzej - Projektom predviđeno i uređenje Bašte sljeza (FOTO)

Izvor: eKapija Četvrtak, 02.03.2017. 12:05
Komentari
Podeli
Kuća velikog srpskog književnika Branka Ćopića, u kojoj je rođen prije skoro više od sto godina, uskoro bi trebalo da bude obnovljena i pretvorena u muzej – Spomen kuću posvećenu životu i djelu ovog pisca.

Projekat obnove kuće Branka Ćopića u Hašanima, koji je radio tim Arhitektonsko-građevinsko-geodetskog fakulteta u Banjaluci, predviđa rekonstrukciju Ćopićeve rodne kuće sa dvorištem i uređenje Bašte sljeza koja će imati učionicu na otvorenom.

Kako za eKapiju kaže Marina Radulj sa Arhitektonsko-građevinsko-geodetskog fakulteta u Banjaluci, spomen kuća biće pozicionirana na mjestu zatečenih ostataka podrumskih zidova nekadašnjeg objekta.

- Sama parcela obuhvaćena projektom je veličine oko 1.100 m2. Na polovini parcele se rekonstruiše kuća koja je podgrmečka kuća, odnosno tip dinarske kuće koja je zbog karakteristične ispune gornjih zidova dobila naziv šeperuša ili šepernjača. Naime, ideja nam je da rekonstruišemo izvornu tradicionalnu kuću tipičnu za lokalnu arhitekturu, ali i da je upotpunimo u odnosu na prenamjenu objekta iz stambenog u javni, odnosno muzejski prostor.

Radulj dodaje da u želji da se prilagode autentičnoj arhitekturi, djelimično ukopani podrumski prostor postaće izložbeni sa posebnim spoljnim ulazom sa donje strane kuće.

- Prizemlju se pristupa preko prednjeg dvorišta sa lokalnog seoskog puta. Namjena prizemlja i tavana objekta je izložbeni prostor muzejskog tipa gdje se izlaže i sama arhitektura tradicionalne kuće, tipični elementi enterijera, a postaviće se i muzejski izlošci koji će, preko planiranih multimedijalnih sredstava, govoriti o životu i djelu Branka Ćopića.

Ono što će, takođe, biti novina, je trijem koji će biti predulaz u spomen kuću - muzej.

- I ovdje je bilo neophodno prilagođavanje prvobitne arhitekture novim potrebama. Trijem prvenstveno obezbijeđuje prostor zaštićen od kiše, snijega, sunca i jačih naleta vjetra. Ovaj prostor je, takođe, potencijal za povezivanje spomen kuće – muzeja posvećenog životu i djelu Branka Ćopića sa susjednom kućom, odnosno planiranom bibliotekom sa istraživačkim centrom koja će se raditi u durgoj fazi, a koji će obezbijediti natkrivenu, suhu vezu ova dva sadržaja koji se i programski nadopunjavaju – ističe Radulj.

Sagovornica eKapije dodaje da je uz prednje dvorište kuće planirano i uređenje Bašte sljeza sa učionicom na otvorenom.

- Dvorišta i bašte su tradicionalno važni dijelovi seoskog domaćinstva jer se tu provodi veliki dio dnevnih aktivnosti. Osim bašte sa sljezom predviđena je i rekonstrukcija prednjeg dvorišta u duhu arhitekture koje obezbjeđuje pristup budućih korisnika, manja okupljanja ispred kuće i potencijalne aktivnosti na otvorenom – ističe Radulj.

"Bašta sljezove boje"

Arhitektonsko-građevinsko-geodetski fakultet Banjaluka je 2015. uradio Studiju za aktiviranje razvojnih potencijala spomen područja Bašta sljezove boje u Hašanima. Ova studija se bavila analizom prirodnog, prostornog, kulturološkog, kao i društveno-ekonomskog aspekta sela Hašani, ali i definisanjem niza preporuka i ciljeva prostornog razvoja spomen područja.

Kako ističe naša sagovornica jedna od najvažnijih prostornih cjelina je Ćopića sokak koji obuhvata Spomen kuću – muzej posvećen životu i djelu Branka Ćopića, Ćopića kuću, ujakovu kuću, ambar, kolnicu i kuruzanu sa dvorištem.

- Kroz istraživanje Ćopića sokak je posmatran kao prostorno-funkcionalna cjelina koja integriše otvorene i zatvorene prostore, a svojim sadržajima može privući različite grupe posjetilaca kao što su istraživači, djeca, umjetnici sa različitom dužinom boravka. Krajnji cilj raznovrsnog i promjenljivog programa cjeline jeste obezbijediti dinamiku života i stalno korišćenje – dodaje Radulj.

Početak izgradnje

Načelnik Opštine Krupa na Uni Mladen Kljajić nedavno je izjavio za Glas Srpske da je u toku izdavanje građevinske dozvole, kao i da očekuje da će gradnja početi uskoro. Takođe je dodao da je investitor izabrao izvođača radova - preduzeće Benkons-Bosna iz Doboja.


Vlada Azerbejdžana je ranije, na inicijativu srpskog člana Predsjedništva BiH Mladena Ivanića, obezbijedila 80.000 KM za obnovu književnikove rodne kuće.

Marina Radulj kaže da je ekonomski aspekt u znatnoj mjeri uticao na projektantski pristup i karakter rješenja.

- Projekat karakterišu skromne, jednostavne i minimalne intervencije na izmjeni izvorne arhitekture i adaptacije postojećih objekata, a maksimalne u skladu sa onim što objekti i otvoreni prostori već nude.

Dodaje da je tim sa Arhitektonsko-građevinsko-geodetskog fakulteta Banjaluka, uz savremeno razmišljanje o svim fazama projektovanja, izgradnje i budućeg korišćenja arhitekture, istakao tradicionalne lokalne karakteristike Ćopića sokaka.

Slobodana Šubara


Fotogalerija
Projekat obnove kuće Branka Ćopića
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Saobraćaj

Jedan TAG uređaj za sve autoceste u regionu - BiH potpisuje protokol o saradnji sa Srbijom, uskoro i sa Hrvatskom

Nakon što je uvođenjem zajedničkog TAG uređaja za naplatu cestarine omogućeno da vozači iz Srbije, Crne Gore i Hrvatske kroz naplatne rampe na autocestama prolaze bez čekanja, isto će uskoro moći i građani BiH. Naime, na inicijativu resornih ministara Bosne i Hercegovine i Republike Srbije Edina Forte i Gorana Vesića, u četvrtak će u Beogradu biti potpisan protokol o saradnji i sa Bosnom i Hercegovinom. Drugim riječima, svi oni

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.