NavMenu

Atlantic Grupa ostvarila 63,1 mil EUR u 2016. - Prodaja pala za 5,5%, najveći rast imala tržišta Hrvatske i BiH

Izvor: eKapija Utorak, 28.02.2017. 14:07
Komentari
Podeli
Atlantic Grupa je u 2016. godini ostvarila prihode od prodaje od 678,1 mil EUR što u odnosu na 2015. predstavlja pad od 5,5 odsto. Pad prodaje uslovljen je prekidom saradnje sa najvećim kupcem privatne robne marke u segmentu Sportske i aktivne prehrane kao i deprecijacijom ruske rublje i srpskog dinara. Izuzmu li se navedeni efekti, prihodi od prodaje ostali su na prošlogodišnjem nivou.

Dobit iz poslovanja prije kamata i poreza (EBITDA) iznosi 63 mil EUR i manja je za 16,4%, usljed najavljenih ulaganja u razvoj distribucije sopstvenih brendova u Njemačkoj i Austriji. Neto dobit nakon manjinskih interesa ostvarena u prošloj godini iznosi 21,6 mil EUR.

- U 2016. godini Atlantic Grupa je osnovala distributivne kompanije u Njemačkoj i Austriji, sa svrhom plasmana ciljanih proizvoda sa najvećim međunarodnim potencijalom na ova tržišta. Uz implementaciju strategije internacionalizacije poslovanja, nastavili smo sa uspješnim restrukturirsanjem područja Sportske i aktivne prehrane pojednostavljivanjem receptura i proizvodnog portfolija. Takođe smo ugovorima sa novim principalima proširili distributivne aktivnosti na tržištima u regionu i nastavili smo da aktivno razvijamo sopstvene brendove, o čemu najbolje svjedoči posljednje istraživanje nezavisne agencije Valicon prema kome su četiri brenda Atlantic Grupe (cedevita, argeta, smoki i cockta) pozicionirana među top 10 brendova na pet najvećih regionalnih tržišta - objasnio je predsjednik Uprave Atlantic Grupe Emil Tedeski.

Gledano po pojedinačnim zemljama brendovi Atlantic Grupe vodeći su u tri zemlje - argeta je najjači brend u BiH i Makedoniji, u Sloveniji je najjači brend barcaffè.

Posmatrano po tržištima, najveći rast od 4,4% ostvaren je na tržištu Hrvatske koje je sa udjelom u ukupnom prihodu od 28,8% najveće tržište Atlantic Grupe, zatim na tržištu BiH koje je raslo 3,9% i u ukupnom prihodu ima udio od 7,8%. Sopstvene robne marke Atlantic Grupe učestvuju u prodaji sa 67,8%, distribucija proizvoda robnih marki principala sa 21,4%, apotekarski lanac Farmacia sa 7,1% dok proizvodi koje Atlantic Grupa proizvodi kao privatne robne marke za velike poslovne sisteme u zemlji i inostranstvu u ukupnom prihodu od prodaje učestvuju sa 3,7%. Ukupnom rastu prihoda od prodaje Atlantic Grupe najviše su pridonijeli Strateško poslovno područje Delikatesni namazi sa rastom od 9,4%, Strateško poslovno područje Zdravlje i nega sa rastom od 5,4%, Strateško poslovno područje Slatko i slano sa rastom od 3,1% te Distributivno područje Hrvatska sa rastom od 2,2 odsto. Kafa se sa 20,8% učešća u ukupnim prihodima od prodaje ističe kao najveća pojedinačna kategorija sa 141,3 mil EUR prihoda od prodaje.


Uz ulaganje u distributivne kapacitete na zapadu Evrope, Atlantic je nastavio da razvija distributivno poslovanje ugovorima sa novim principalima u regionu (Beam Suntory za tržišta Srbije, Makedonije, Crne Gore, Kosova i Albanije) kao i na zapadu (švedski Nocco). Tokom 2016. godine Atlantic Grupa se fokusirala na prestrukturisanje područja Sportske i aktivne prehrane, pa je godinu završila sa značajno efikasnijim poslovnim modelom koji podrazumeva manji broj proizvoda sa višom profitabilnošću, dok je u području proizvodnje za privatne robne marke sklopljena saradnja sa novim partnerom i nastavlja se sa razvojem novih proizvoda i pregovara se sa novim potencijalnim partnerima.

Uspješno refinansiranje

Takođe, Atlantic je sa EBRD-om i četiri partnerske banke (Erste, Raiffeisen, Sberbank i Unicredit), kao i sa Međunarodnom finansijskom korporacijom (IFC) dogovorio povoljnije finansijske uslove kreditnog paketa u vrijednosti od 191,5 mil EUR uz produženu ročnost, pa je ostvareno i uspješno emitovanje korporativnih obveznica. Atlantic Grupa je u 2016. osvojila priznanja za najbolje korporativno upravljanje u Hrvatskoj i za transparentnost u odnosima s investitorima, na Zagrebačkoj berzi je kompanija po četvrti put nagrađena prvim mjestom, a na međunarodnoj konferenciji Beogradske berze - srebrom.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.04.2024.  |  Građevina, Saobraćaj

Dodik: Do kraja godine građevinska dozvola za izgradnju aerodroma u Trebinju

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da se nada da će do kraja godine biti dobijena građevinska dozvola za izgradnju aerodroma u Trebinju. - Mislim da ćemo do kraja godine uspjeti svi zajedničkim naporima da dođemo do građevinske dozvole za izgradnju aerodroma u Trebinju. To je zajednički projekat koji podržava i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić - rekao je Dodik prilikom obilaska sajma privrede u Mostaru. Vučić

16.04.2024.  |  Agro

Može li se rakija pokvariti?

16.04.2024.  |  Agro

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.