NavMenu

Gradiški pčelari žele brendiranje svojih proizvoda

Izvor: RTRS Utorak, 28.02.2017. 12:39
Komentari
Podeli
(Foto: Valentyn Volkov/shutterstock.com)
U opštini Gradiška registrovano je više od 100 pčelara koji godišnje proizvode 50 tona meda. U Udruženju Amorfa u toku su aktivnosti na zaštiti geografskog porijekla i brendiranju meda iz Gradiške.

Med je jedan od rijetkih poljoprivrednih proizvoda koji se nesmetano može izvoziti u zemlje Evropske unije. Osim nespornog kvaliteta, domaći med bi na stranom tržištu veću cijenu postigao ako bi bio brendiran i sa zaštićenim geografskim porijeklom, smatraju pčelari.

- Brendiranje bi značilo nešto sasvim drugo i na neki način bi sigurno doprinijelo širenju ove slatke oblasti poljoprivrede - smatra Goran Mirjanić sa Poljoprivrednog fakulteta u Banjaluci.

Nataša Trninić, pčelarka iz Nove Topole kaže da bi Amorfa svoje proizvode trebala brendiradi jer je, kao kaže, tako nešto uradio i Cazin sa svojim medom.

Tokom godine u Udruženju Amorfa namjeravaju realizovati i druge aktivnosti.


- Planiramo da izradimo jednu novu kartu pčelinje paše i da napravimo katastar svih košnica, uspostavimo bolju saradnju sa Savezom udruženja pčelara Republike Srpske a takođe imamo u planu da napravimo neki novi pčelarski dom u našoj opštini - rekao je Dražen Čekić, predsjednik Udruženja pčelara Amorfa Gradiška.

U zimskom periodu mnogi pčelari su imali velike gubitke na pčelinjaku zbog varoe, pčelinjeg krpelja, ali i nedovoljne prihranjenosti pčela.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Saobraćaj

Jedan TAG uređaj za sve autoceste u regionu - BiH potpisuje protokol o saradnji sa Srbijom, uskoro i sa Hrvatskom

Nakon što je uvođenjem zajedničkog TAG uređaja za naplatu cestarine omogućeno da vozači iz Srbije, Crne Gore i Hrvatske kroz naplatne rampe na autocestama prolaze bez čekanja, isto će uskoro moći i građani BiH. Naime, na inicijativu resornih ministara Bosne i Hercegovine i Republike Srbije Edina Forte i Gorana Vesića, u četvrtak će u Beogradu biti potpisan protokol o saradnji i sa Bosnom i Hercegovinom. Drugim riječima, svi oni

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.