Izvor: Klix | Utorak, 28.02.2017.| 11:12
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Centrotrans očekuje ravnopravan status u javnom prevozu putnika u Sarajevu

(Foto: Centrotrans.com)
Povodom reakcija građana na ukidanje autobuske linije Hrasnica - Vijećnica, Centrotrans Eurolines obavijestio je javnost da se dugi niz godina pokušava izboriti za status ravnopravnog prijevoznika, a koji mu u skladu sa zakonom pripada.

Navode da je još 2005. godine Kantonalni sud u Sarajevu poništio nezakonita rješenja Ministarstva saobraćaja KS o dodjeli linija KJKP GRAS, te da je u prethodnih četiri do pet godina Ministarstvo počelo primjenjivati odredbe Zakona o cestovnom prijevozu FBiH i Centrotransu odobrilo privremene redove vožnje.

Tvrde da se i dalje ne poštuju zakonske odredbe, te se prijevoz odvija "po volji i mogućnostima KJKP GRAS, a ne prema zakonu".

Iz Centrotransa ističu da je zbog neodržavanja ili neredovnog održavanja autobuskih linija nadležna inspekcija zatražila brisanje 54 linije iz Registra redova vožnje koje održava KJKP GRAS, a što do danas nije učinjeno.

Od nadležnog ministarstva očekuju da budu primjenjene odredbe Zakona o cestovnom prijevozu FBiH, te da iz javnog prijevoza u Kantonu Sarajevo budu eliminirani prijevoznici koji ne ispunjavaju zakonom propisane uvjete za obavljanje javnog prijevoza putnika, saopćeno je iz Centrotransa.


Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.