NavMenu

HEP Trade, Proenergy i Petrol BH Oil Company novi snabdjevači strujom u BiH

Izvor: eKapija Ponedjeljak, 27.02.2017. 15:44
Komentari
Podeli
U 2016. godini broj snabdjevača električnom energijom koji su aktivni na maloprodajnom tržištu BiH se povećao, jer su kompanije HEP Trade, Proenergy i Petrol BH Oil Company preuzele snabdijevanje određenog broja kupaca električne energije u kategorijama ostala potrošnja i 10kV (ukupno 14 kupaca), prenosi portal Biznis.ba.

Zaključno sa 1.11.2016. godine, 26 kupaca koje je Elektroprivreda BiH snabdijevala električnom energijom je promijenilo snadbjevača, jednom kupcu je odobrena promjena snabdjevača od 1.11.2016. godine, a za četiri kupca od 1.12. 2016. godine.

Elektroprivreda BiH je kroz postupak promjene snabdjevača zaključila i ugovor o snabdijevanju električnom energijom sa kvalifikovanim kupcem koji je počeo sa realizacijom od 1.1.2017. godine, a u proteklom periodu potpisana su i 224 aneksa ugovora o snabdijevanju električnom energijom sa 159 kvalifikovanih kupaca.

U 2016. godini, registrovana je prva promjena snabdjevača u Republici Srpskoj i to kupac električne energije EFT Rudnik i Termoelektrana Stanari, koji je energiju za vlastite potrebe nabavljao od privrednog subjekta Elektroprivreda RS, od 1.2.2016. godine nabavlja energiju od Energy Financing Team Bileća u planskoj količini od 1GWh mjesečno.

Proenergy Sarajevo ima zaključene ugovore o snabdijevanju električnom energijom sa kvalifikovanim kupcima, koji se iz tehničkih razloga nisu mogli realizirati na početku, te su se počeli primjenjivati sa 1.4.2016. godine.

Međutim, uprkos svemu, u kategoriji potrošnje za domaćinstva i dalje dominantnu ulogu snabdjevača električnom energijom imaju javna preduzeća, pa se tako u FBiH i dalje 925.000 kupaca snabdijeva u okviru univerzalne usluge koju kao javni snabdjevači pružaju Elektroprivreda HZ HB i Elektroprivreda BiH, svako na području svog djelovanja.


U kompaniji GEN-I smatraju da postoji legislativa prema kojoj je tržište električne energije otvoreno, ali da se javljaju problemi kod distribucije, jer su troškovi distribucije visoki, te je, prema njihovom mišljenju, neophodno osnivanje nezavisnog distributivnog operatera kako bi snabdjevači mogli ponuditi konkurentne cijene električne energije.

Formalno tržište električne energije u BiH otvoreno je od 1.1.2015. godine odlukom da status kvalifikovanog kupca, odnosno slobodan izbor snabdjevača električnom energijom mogu koristiti svi kupci uključujući i kupce iz kategorije potrošnje domaćinstava. Međutim, proces izbora i promjene snabdjevača nije zaživio u punoj mjeri, iako su primjetni pomaci.

Prema tvrdnjama kompanija iz sektora, ključni preduslov za suštinsko otvaranje tržišta, paritet cijena električne energije kod javnog i rezervnog snabdjevača i cijene na veleprodajnom tržištu, nije ostvaren, prenosi portal Biznis.ba.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.04.2024.  |  Energija, Industrija

Nepovratnih 20 mil KM - Elektroprivreda BiH raskinula ugovor s Kinezima za izgradnju Bloka 7?

Elektroprivreda BIH je raskinula ugovor sa partnerima iz Kine za izgradnju Bloka 7 Termoelektrane Tuzla, saznaje Biznis.ba. Iz nekoliko izvora za Biznis je rečeno da je raskid ugovora uslijedio nakon što je EP BiH uputila nekoliko opomena pred raskid s pozivom da izvođač izvrši svoje obaveze i pristupi realizaciji po ugovora pitanju Bloka 7. Biznis.ba podsjeća da je krajem prošle godine Vlada FBiH dala prethodnu saglasnost na raskid

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.