Izvor: Fena | Utorak, 29.04.2008.| 10:49
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Norveški naučnici rade na spravici koja će pratiti moždane aktivnosti i predviđati pogreške?!

(Foto: b)

Ukoliko se bavite dosadnim poslom, tonete u još dosadnije stanje gdje se otvara mogućnost da napravite velike pogreške čineći i najjednostavnije stvari, jer se mozak prebacuje na "autopilot".

Do ovih rezultata došli su naučnici Nacionalne znanstvene akademije i zaključili kako ljudski mozak pri monotonim zadaćama prelazi u "stanje odmora" željeli mi to ili ne, ali pogreške se mogu predvidjeti do 30 sekundi prije nego ih učinimo na način da se prate moždane aktivnosti.

Plan stručnjaka je taj da naprave spravicu koja će pratiti moždane aktivnosti i predviđati pogreške, a prvenstveno će biti namijenjena pilotima i ostalim monotonim poslovima.

Norveški naučnik Dr. Eichele nada se kako će "napraviti uređaj koji bi se nosio na glavi osobe koja donosi jednostavne i monotone odluke" te bi time "mogli izmjeriti moždanu aktivnosti i samog korisnika upozoriti kako njegova odluke više nisu temeljene na koncentraciji".

Ovakav uređaj poboljšao bi sigurnost na određenim radnim mjestima poput vozača, pilota, zaštitara i drugih kojima posao ponekad zna biti dulje vrijeme bez dinamike.

Iako ideja postoji, trenutno, uređaj koji bi mogao obavljati funkciju praćenja moždane aktivnosti nije lako prenosiv, međutim prototip bežičnog, mobilnog i laganog EEG-a trenutno je u stanju prototipa i moguće je da će se pojaviti na tržištu za deset do petnaest godina.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.