Izvor: eKapija | Četvrtak, 23.02.2017.| 10:15
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Inovacije u pčelarstvu - Iso Aziraj iz Bihaća izumio prvi digitalni uređaj za sakupljanje pčelinjeg otrova

(Foto: Nitr/shutterstock.com)
Na nedavno održanom pčelarskom sajmu u Gudovcu kod Bjelovara, inovator iz Bihaća Iso Aziraj oduševio je sve prisutne svojim inovacijama. On je na ovom sajmu pokazao novi, budući oblik savremenog pčelarenja koji je zainteresirao mnoge posjetioce sajma.

Na sajam se prijavio sa dvije nove košnice potpuno drugačijeg oblika koje su prilagođene osobama svih starosnih dobi pa čak i invalidima, što su prve košnice u svijetu takvog tipa. Osim toga, posjetiocima sajma je predstavio i prvi digitalni uređaj za sakupljanje pčelinjeg otrova (apitoksina) koji se koristi u medicini.

- Svojom prezentacijom i videom kojim je to dokazao u praksi, kupnjom i korištenjem ovih proizvoda, svaka porodica može živjeti od svog rada i to ne samo od proizvodnje i prodaje meda nego i mnogih drugih proizvoda od kojih je jedan i pčelinji otrov čija je cijena od 45.000 do 65.000 dolara po kilogramu. Smatra se da za sakupljanje jednog kilograma pčelinjeg otrova u jednoj sezoni i sa ovim uređajem treba oko 100 jakih pčelinjih društava - smatra Aziraj.

Pčelar i inovator Iso Aziraj je za portal Krajina.ba izjavio da je oduševljen samim sajmom, posjetom sajma, zainteresovanosti posjetioca za sva tri njegova proizvoda. Razmijenio je svoja iskustva i kontakte sa drugim pčelarima i inovatorima na sajmu, a sa nekima je čak odmah napravio saradnju koja će u budućnosti rezultirati razvojem savremenog pčelarstva koje je ovaj pčelar zamislio.

Mnogima je pokazao novi način pčelarenja i na tome se ne planira zaustaviti jer nakon što završi još nekoliko započetih projekata, planira nastupiti i na sajmovima koji se održavaju u nekim gradovima Europe.


Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.