Izvor: Klix | Četvrtak, 23.02.2017.| 08:36
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Konjuh Živinice ne gasi proizvodnju ni u stečaju - U martu sastanak sa potencijalnim partnerom iz Njemačke

Fabrika namještaja Konjuh Živinice, poput Dite iako u stečaju, nastavlja proizvodnju. Od oktobra prošle godine su u stečaju, a 27 preostalih radnika pravi namještaj koji puni učionice, kancelarije i domove u BiH i inostranstvu. Mašine su očuvane, a narudžbe dolaze i van BiH.

Jedini problem, kako navode, predstavljaju odredbe Ustavnog suda na Zakon o stečaju u FBiH. Iz Konjuha očekuju i brzi sastanak s potencijalnim strateškim partnerom iz Njemačke.

Stečajni upravnik Fabrike namješaja Konjuh Živinice Hajrudin Kunalić kaže da pokušavaju s pojedinačnim narudžbama, te da rade za nekoliko školskih ustanova.

- Radimo i 350 stolica za Inženjering iz Zagreba, javljaju se firme iz Srbije - rekao je Kunalić dodajući da sve potencijalne kupce muči sigurnost rada i mogućnost isporuke.

Očekuje se brzi sastanak s potencijalnim strateškim partnerom.

- Razgovore nastavljamo s predstavnikom iz Njemačke. Nastali su problemi oko viza za njegove poslovne partnere, ali bi se trebali sastati početkom idućeg mjeseca - naveo je Kunalić.

Dodatan problem, ističe Kunalić, je presuda Ustavnog suda na Zakon o stečaju, a čime je po njemu, najveći dio odgovornosti stavljen u ruke stečajnog upravnika. Sudovi u Zenici i Sarajevu su nove odluke već uručili stečajnim upravnicima, dok u Tuzli to još nije slučaj.

Kunalić navodi da Konjuh ima potencijala, mašine i tehnologiju koja prati savremene trendove, a veliki je i broj potencijalnih saradnika koji bi namještaj kupovali iz ove fabrike. Očekuje se da u narednim danima, a nakon sastanka sa strateškim partnerom, bude poznato više detalja o sudbini ovog preduzeća.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.