Izvor: Novosti | Srijeda, 22.02.2017.| 15:44
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Elektroprivreda Srbije ponovo razmatra kupovinu ERS-a

(Foto: eps.rs)
Elektroprivreda Srbije planira širenje u region. Vlada Srbije nedavno je formirala komisiju čiji je zadatak da ispita isplativost preuzimanja dijelova distribucija u susjednim zemljama, saznaju Novosti.

Na čelu ovog tijela je ministar privrede Goran Knežević. Ova vijest nije iznenadila stručnjake. Branko Kovačević, predsjednik Nadzornog odbora EPS, kaže da je to stara ideja.

- O preuzimanju distribucija u regionu već se govori određeno vrijeme. Planira se da se kupe distribucije u Republici Srpskoj i Crnoj Gori. Ono što nas najviše interesuje je mogućnost razvoja hidroenergije i struje koju bismo dobijali na taj način. Republika Srpska nam je posebno interesantna baš iz tog razloga, jer sa njima dijelimo Drinu, a imamo i mogućnost širenja na cijelu Bosnu i Hercegovinu. EPS bi se ova investicija i finansijski isplatila, jer bi imao mogućnost da prodaje struju u regionu - kaže Kovačević.

Kupovinom dijela Elektroprivrede Republike Srpske, mogli bi da se ubrzaju mnogi zajednički projekti. Među najvećim energetskim planovima Srbije i Bosne i Hercegovine je izgradnja tri hidroelektrane na srednjoj Drini. Investicije su vrijedne 870 mil EUR, a pogon bi trebalo da ima snagu 320 megavata. Ipak, cijeli projekat je na čekanju zbog imovinskih problema u BiH i različitog stava Federacije i Republike Srpske ko treba da rukovodi poslom.

Kovačević dodaje da će se kupovina najvjerovatnije izvesti po modelu koji je već viđen u slučaju preuzimanja Telekoma Republike Srpske. Srpski Telekom je prije deset godina, na međunarodnom tenderu, za 646 mil EUR pazario 65% tada najuspješnijeg preduzeća u Srpskoj.

Vlada Srbije je započela širenje u elektrosisteme regiona još prije više od godinu dana. Tada je Elektromreža Srbije kupila 10% akcija Crnogorskog elektroprenosnog sistema za 13,8 mil EUR. Kupovinom tog udjela EMS je dobio mjesto u Odboru direktora Crnogorskog elektroprenosnog sistema i od tada ima pravo na dividendu. EMS na ovaj način može da naplaćuje, shodno svom udjelu u vlasništvu, prenos struje, kao što rade svi trgovci električnom energijom.


Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.