Izvor: eKapija | Ponedjeljak, 28.04.2008.| 15:48
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Na konferenciji u Banjoj Luci ekipa BLIFFA predstavila filmski i muzički program te članove žirija

U ponedeljak, 28. aprila 2008. godine u prostorijama Tanjug press centra ekipa Bliffa, na čelu sa direktoricom programa Danielom Boban, moderatorom programa Vanjom Markovićem i kordinatorom pratećeg programa, Srdjanom Zrilićem detaljnije je predstavila filmski i muzički program te članove žirija.

Na prvom Banja Luka internacionalnom filmskom festivalu biće prikazano 43 dugometražna i 22 studentska filma, istakao je Vanja Marković. Ubjedljivo najinteresantija od sedam filmskih cjelina u sklopu festivala biće Festivalski hitovi, gdje će biti prikazivani najbolji filmovi sa najppoznatijih svjetskih festivala u proteklih godinu dana.

Pored Festivalskih hitova, predstavljene su i ostale programske cjeline kao sto su Film i smijeh gdje će biti premijerno prikazivani filmovi iz, do sada, ovom području nepoznatih kinematografija poput portorikanske ili indijske.

„U kategoriji Mir i tolerancija, biće prikazani filmovi koji podstiču na razmišljanje. U takmičarskom dijelu biće prikazan srbijanski film Hedersfild u kojem je brilijantnu ulogu odigrao sada vec priznati glumac Nebojsa Glogovac“, istakao je Marković

Film je dobio nagrade na četiri festivala u Srbiji a u Banjaluci će se premijerno prikazati na Bliff-u.

Daniela Boban je prisutne upoznala sa članovima žirija i to u sljedećem sastavu:

Žiri dokumentarnog filma

Grit Lemke (Istočna Njemačka), jedina članica žirija BLIFF-a koja je završila obuku za građevinskog radnika, takođe je kustos, filmski kritičar, pedagog i antropolog.

Jasmin Duraković (Bugojno), reditelj, pisac, novinar, debitirao sa dugometražnim filmom Nafaka

Jaak Kilmi (Estonija), režiser i producent, dobitnik velikog broja nagrada.

Žiri studentskog filma

Elena Giuffrida (Italija), zamjenik predsjednika Alpe Adria Cinema, udruženja koje vodi Filmski festival u Trstu.

Grimur Hakonarson (Island), režiser i scenarista (``Slavek, klozetar``, ``Oiko Logos``)

Lucia Rikaki (Grčka), režiser, producent i kustos sa istaknutom karijerom u grčkoj kinematografiji, te osnivač i koordinator Fonda za razvoj scenarija Balkan Film Fond-a

Žiri igranog filma

Ivan Fila (Češka Republika), režiser, scenarista i producent (``King of Thieves``, ``Bella Luna``)

Ronald Bergan (Velika Britanija), filmski istoričar, kritičar i predavač; autor mnogih knjiga o filmu, piše za jedne od glavnih britanskih dnevnih novina Gardijan.

Jasna Žalica (BiH), filmska i pozorišna glumica (``Gori vatra``, ``Underground``), profesor na Akademiji scenskih umjetnosti u Sarajevu.

Potvrđen je i dolazak preko devedeset gostiju iz Evrope i svijeta. Prvi Banjaluka internacionalni filmski festival ugostiće režisere, glumce, novinare, predstavnike filmskih fondova i drugi filmske radnike.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.