Izvor: eKapija | Utorak, 21.02.2017.| 13:19
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Srbija predstavila bespilotni helikopter na sajmu naoružanja i vojne opreme u Abu Dabiju

(Foto: ilfaber/shutterstock.com)
Na 13. međunarodnoj izložbi naoružanja i vojne opreme u Abu Dabiju predstavljena su četiri nova proizvoda odbrambene industrije Srbije, koji su izazvali veliko interesovanje već prvog dana manifestacije.

Jedan od njih je artiljerijska raketa sa korekcijom putanje Šumadija, dometa 300 kilometara, namijenjena za lansiranje sa višecjevnog lansera raketa. Predstavljen je i bespilotni helikopter za osmatranje i borbena dejstva Stršljen, sa autonomijom leta od pet sati kada je u pitanju osmatranje, a dva i po sata kada je riječ o borbenim dejstvima.

Izuzetnu pažnju posjetilaca izazvalo je višenamjensko oklopno vozilo Miloš, namijenjeno za izviđačka, patrolna i specijalna dejstva i zaštićeno od dejstava protivtenkovskih mina, sa pogonom na sva četiri točka.

Novitet je i artiljerijska raketa Grad, dometa 52 kilometra, u kalibru 122 milimetra, navodi se na sajtu Ministarstva odbrane Srbije.

Svoje proizvodne kapacitete na ovom sajmu predstavljaju srpske kompanije Jugoimport SDPR, Sloboda, Prva petoletka, Zastava oružje, Krušik i Borbeni složeni sistemi.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.