NavMenu

BiH dobija najmoderniji veterinarski institut u regiji do kraja 2017.

Izvor: eKapija Utorak, 21.02.2017. 15:45
Komentari
Podeli
(Foto: anawat sudchanham/shutterstock.com)
Bosna i Hercegovina bi do kraja godine trebalo da dobije najmoderniji naučno-istraživački centar za zoonoze u regiji. Veterinarski institut koji će se nalaziti u sarajevskom naselju Stup biće jedina laboratorija u BiH koja će raditi sa živim uzročnicima bolesti, pronalaziti ih, izolovati i istraživati.

Kako je rekao za Klix Nihad Fejzić, dekan Veterinarskog fakulteta u Sarajevu, Vlada FBiH je odobrila da se radovi završe i iduće sedmice planiraju objaviti tender za završetak dijela radova koji je neophodan. Ukoliko sve bude išlo po planu, rekonstrukcija dijela objekta i sistem mašinske instalacije trebalo bi da budu završeni za dva mjeseca.

- U sljedećoj fazi podnosimo zahtjev za tehnički prijem objekta da dobijemo upotrebnu dozvolu. Iz laboratorija Veterinarskog fakulteta prenosimo opremu koju smo već nabavili i kupujemo novu opremu, jer je novac koji smo dobili stajao zbog ovih prepreka. Radit ćemo sistematizaciju i do kraja godine to bi trebalo da bude najmodernija laboratorija na ovim prostorima. Želimo da se ovakvom laboratorijom omogući naučnoj zajednici da aplicira za fondove za naučna istraživanja. Kucat ćemo na sva vrata gdje možemo da dobijemo podršku za istraživanja - rekao je Fejzić.


Vlada FBiH je prije tri godine odobrila 1,28 mil KM za ovaj projekt, ali nakon završetka prve faze radova nije dala upotrebnu dozvolu zbog čega je zgrada godinama propadala

Osim Vlade FBiH, novac za institut su dali i Svjetska banka (3,5 mil KM), te Vlada Kantona Sarajevo (500.000 KM). Nakon završetka radova i dobijanja dozvole, planirano je zapošljavanje 50 visokokvalificiranih stručnjaka iz oblasti veterinartsva, medicine, mikrobiologije, genetike i srodnih nauka.


Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Građevina

Uskoro tender za rekonstrukciju zgrade Soda So u Tuzli, radovi će koštati više od 10 mil KM

Uručivanjem Glavnog projekta rekonstrukcije, dogradnje i nadogradnje zgrade Vlade Tuzlanskog kantona u Tuzli završena je još jedna od faza pripreme za obnovu i rekonstrukciju objekta poznatog kao zgrada "Soda-So". U narednom periodu preostaje raspisivanje tendera za izbor izvođača radova i konačno početak rekonstrukcije, saopštila je Vlada TK. Ministrica prostornog uređenja i zaštite okolice Anela Ajšić je izrazila svoje

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.