NavMenu

Evropa ima 350.000 organskih proizvođača - Njemačko tržište najveće, u Španiji najviše obradive površine

Izvor: B92 Ponedjeljak, 20.02.2017. 15:35
Komentari
Podeli
(Foto: monticello/shutterstock.com)
Tržište organskih proizvoda u Evropi nastavlja da raste i u 2015. je, prema konačnim podacima, povećano za 13%, na gotovo 30 mlrd EUR. Pri tome je tržište tih proizvoda u EU vrijedilo nešto više od 27 milijardi.

Njemačko tržište organskih proizvoda bilo je najveće u Evropi i dostiglo je vrijednost od 8,6 mlrd EUR. Slijede tržišta Francuske sa 5,5 mlrd EUR, Britanije sa 2,6 milijardi i Italije sa 2,3 milijarde.

Prvi pokazatelji za 2016. pokazuju da tržište nastavlja da jača i da je u Nemačkoj u toj godini dostiglo 9,5 mlrd EUR. Inače, Njemačka je drugo po veličini tržište organskih proizvoda u svijetu posle SAD (35,8 mlrd EUR u 2015. godini).

Podatke o evropskom organskom sektoru objavili su Istraživački institut za organsku poljoprivredu (FiBL) i Kompanija za informacije o poljoprivrednom tržištu (AMI) na sajmu BIOFACH, vodećoj svjetskoj izložbi organske hrane koja se održava od 15. do 18. februara u Nirnbergu.

- Evropsko tržište bilježi snažan rast. Prvi put od finansijske krize na tržištu je registrovan dvocifreni rast, od 13%. U Francuskoj i Italiji tržišta su u 2015. porasla za 15% a u Njemačkoj za 11% - istakla je Helga Viler iz FiBL.

Svake godine, kako se navodi, evropski potrošači troše sve više na organsku hranu, u prosjeku 36 EUR na nivou Evrope, a 54 EUR na nivou EU. Najviše na organsku hranu troše Švajcarci - 262 EUR po stanovniku, a slijede Danska sa 191 i Švedska sa 177 EUR.

Evropske zemlje takođe bilježe najveći udio organskog tržišta u ukupnom - u Danskoj je to 8,4%, Švajcarskoj 7,7 a u Luksemburgu 7,5%.

- Brojni proizvodi i grupe prizvoda imaju i veći udio. U Švajcarskoj je npr. svako četvrto prodato jaje iz organske proizvodnje a kod mliječnih proizvoda udio organskih može da bude 10 i više procenata - rekla je Dijana Šak iz AMI.

(Foto: Alexander Raths/shutterstock.com)
Trend bržeg rasta tržišta od rasta organske proizvodnje nastavljen je 2015. Međutim, ohrabruje što površina pod organskom poljoprivredom raste brže nego ranije i u 2015. je povećana za gotovo milion hektara ili 8,2%. Na kraju te godine pod organskom proizvodnjom u Evropi je bilo 12,7 miliona hektara, od čega 11,2 miliona u EU, što predstavlja 2,5 odnosno 6,2% ukupnog poljoprivrednog zemljišta.


Najveće poljoprivredne površine pod organskom proizvodnjom su u Španiji (1,97 miliona hektara), Italiji (1,49 miliona) i Francuskoj (1,37 miliona). U svakoj od tih zemalja je površina pod organskom poljoprivredom povećana u 2015. za najmanje 100.000 hektara.

U devet evropskih zemalja je najmanje 10% poljoprivrednog zemljišta pod organskom proizvodnjom, a najveći udio ta proizvodnja ima u Lihtenštajnu (30%), Austriji (21%) i Švedskoj (17%).

U Evropi radi gotovo 350.000 organskih proizvođača, pri čemu u Evropskoj uniji 270.000, kao i 60.000 prerađivača organskih proizvoda i skoro 3.700 uvoznika. I dok broj organskih proizvođača raste umjereno, po stopi od 3% u Evropi i 5% u EU, broj prerađivača i uvoznika bilježi dvocifreni rast od 12 odnosno 19%.

Matijas Štolc iz FiBL kaže da je činjenica da broj prerađivača i uvoznika raste brže od broja proizvodača još jedan pokazatelj da organska proizvodnja ne drži korak sa tražnjom.

- Zemlje treba da nastave jasnu strategiju razvoja organskog sektora, podrže kraće lance isporuke tih proizvoda sa ciljem obezbijeđenja ekoloških i socijalnih koristi i uspostave bolju statistiku kako bi unaprijedili tačnost prikupljenih podataka o organskom tržištu - zaključio je Štolc.


Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.04.2024.  |  Energija, Industrija

Nepovratnih 20 mil KM - Elektroprivreda BiH raskinula ugovor s Kinezima za izgradnju Bloka 7?

Elektroprivreda BIH je raskinula ugovor sa partnerima iz Kine za izgradnju Bloka 7 Termoelektrane Tuzla, saznaje Biznis.ba. Iz nekoliko izvora za Biznis je rečeno da je raskid ugovora uslijedio nakon što je EP BiH uputila nekoliko opomena pred raskid s pozivom da izvođač izvrši svoje obaveze i pristupi realizaciji po ugovora pitanju Bloka 7. Biznis.ba podsjeća da je krajem prošle godine Vlada FBiH dala prethodnu saglasnost na raskid

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.