Izvor: eKapija | Ponedjeljak, 20.02.2017.| 09:53
Izdvojite članak Odštampajte vijest

UNDP pokreće projekat finansiranja nisko-karbonskog urbanog razvoja

(Foto: Romolo Tavani/shutterstock.com)
Sektor za energiju i okoliš UNDP-a je nedavno predstavio nacrt projektnog dokumenta "Pokretanje okolišnog finansiranja u svrhu nisko-karbonskog urbanog razvoja (Catalyzing Environmental Finance for Low-carbon Urban Development) koji je podržao Globalni fond za okoliš (GEF).

Projektom se žele podržati nadležne institucije u unapređenju i implementaciji zakonodavnog i strateškog okvira i promociji koncepta nisko-karbonskog urbanog razvoja kao instrumenta za zaštitu okoliša i unapređenje energetske efikasnosti zgrada javne namjene i urbane infrastrukture u BiH. Cilj projekta je investiranje u pokretanje koncepta nisko-karbonskog urbanog razvoja u BiH promovišući sigurnije, čistije i zdravije gradove i smanjenje emisija gasova sa efektom staklene bašte.

Četri planirane komponente projekta su

- Inovativni finansijski mehanizmi za nisko-karbonski urbani razvoj
- Nisko-karbonske zgrade javne namjene i komunalne usluge
- Nisko-karbonsko upravljanje otpadom
- Politike i propisi za promoviranje najboljih nisko-karbonskih praksi i tehnologija u urbanom okruženju

UNDP tim u saradnji sa nadležnim ministarstvima i drugim državnim institucijama razvio je predmetni projektni prijedlog, koji će biti dostavljen GEF-u u dalju proceduru. Planirano je da projekat traje od decembra 2017. godine do 2022. godine.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.