NavMenu

Vakuum prese iz Doboja koriste svjetske automobilske kompanije - Patent Zvjezdana Višta primjenjuje i indijska agencija za istraživanje svemira

Izvor: eKapija Ponedjeljak, 20.02.2017. 08:40
Komentari
Podeli
Vakuum presa, patent Zvjezdana Višta, preduzetnika iz Doboja, zahvaljujući kvalitetu osvojila je svjetsko tržište, a ovo otkriće iz male radionice kupila je i Nacionalna agencija za istraživanje svemira iz Indije, piše Faktor.

Sve je počelo u maloj stolarskoj radionici 1996. godine, u kojoj su radila četiri radnika. Zvjezdan Višt, inače građevinski inženjer bavio se obradom drveta i nije imao novca za mašinu za obradu ovog materijala. Prisjeća se da je, kao i mnogo drugih koji se bave obradom drveta, bio pun inovativnosti, pa je 2005. godine napravio prvu mašinu koju je koristio samo za svoje potrebe, skoro tajno. U ovu mašinu unio je svoje inovacije, pa osim što je u pitanju svjetski priznat patent, u Americi, Italiji, Španiji, Njemačkoj, Turskoj i Irskoj pokrenuo je i pitanje nacionalne zaštite.

Njegova firma u međuvremenu je napravila više od 300 mašina koje se nalaze na skoro svim meridijanima svijeta. Za svoju inovaciju Višt je dobio niz nagrada i priznanja na sajmovima u Bosni i Hercegovini i Srbiji.

- Ta koju smo radili za Indiju za njihovu nacionalnu agenciju za istraživanje svemira ima svoje posebno mjesto, kao referenca, jer je naručilac tim od 1.000 naučnika zaposlenih u toj instituciji. Konkurencija je bila više nego jaka, bilo je 12 kompanija širom svijeta. Kompanija od kojih se naježim jer rade za Boeing, Mirage, nešto što je bilo nedokučivo, te neke za koje nismo prije toga ni čuli. Međutim, u toj konkurenciji ipak su odabrali nas, i to ne kao najjeftinijeg. Zašto? Vjerujte da ni dan danas ne znam - rekao je skromni inovator.

Sa ovom agencijom u redovnom su kontaktu jer ova mašina u Indiji radi već tri godine.

- Zadnja informacija je stara dva mjeseca, mašina radi izvanredno, svaki dan i oni su zadovoljni. Prave nekakve dijelove za satelite, šta tačno mi to ne znamo, što je i bilo za očekivati - dodao je Višt.

Tokom prethodne decenije vakuum presa doživjela je brojne modifikacije kako bi zadovoljili potrebe tržišta. Osim primjene u drvnoj i avio industriji, zauzeli su i značajno mjesto u auto industriji, a revolucionarna kombinacija omogućiće primjenu i grafičkoj industriji.


Zvjezdan Višt je objasnio da imaju i posrednika, veliku kompaniju iz Italije koja njihove prese prodaje pod svojim imenom, pa prese iz Doboja koriste Ferrari, Lamborghini, Fiat i Chrysler. Sarađujući sa svjetskom kompanijama preduzeće Zvjezdana Višta biće dio tehnologije koja se koristi prvi put u svijetu.

- To je tehnologija u sklopu koje ide naša mašina, ne znam naš naziv za to ali naši stručnjaci koriste sličan - sublimacija, prenošenje fotografije, odnosno grafike na čvrste materijale, poput aluminijuma, pleksiglasa, stakla i sličnih materijala. Trebamo pristupiti jer nas žele u toj grupi, kako oni kažu familiji kompanija koje učestvuju u toj tehnologiji koja je jedinstvena u svijetu, jednom nogom smo tu oni ne mogu bez nas, mi možemo bez njih, ali ići ćemo naprijed - rekao je Višt.

U prošloj godini ova fima izvezla je 97% svojih proizvoda. Prema riječima Višta, njegov firma po broju zaposlenih nije "gigant", jer broji 25 radnika, piše Faktor.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

28.03.2024.  |  Građevina, Saobraćaj, Turizam, sport, kultura

Spreman novac za Vidikovac iznad Trebinja, raspisan i tender za izvođača radova

Gostujući u jutarnjem programu Herceg televizije, gradonačelnik Grada Trebinja, Mirko Ćurić govorio je o raznim temama, među kojima su i projekti značajni za ovaj grad. Ćurić je istakao da je u planu izgradnja vidikovca iznad Trebinja, što će sigurno biti turistička atrakcija. Dodao je da turisti iz godine u godinu žele da vide nešto novo, a Grad Trebinje će nastojati da im to i pruži. - Spremna je projektna dokumentacija za

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.