NavMenu

Vučić predlaže formiranje carinske unije na Zapadnom Balkanu

Izvor: Klix Subota, 18.02.2017. 14:50
Komentari
Podeli

(Foto: Milos Muller/shutterstock.com)
Premijer Srbije Aleksandar Vučić predao je u petak (17. februar 2017.) austrijskom kancelaru Christianu Kernu "papir" o Zapadnom Balkanu s ciljem stvaranja slobodnog tržišta i carinske unije u regiji. Riječ je o ideji koja, kako je objasnio Vučić, ima za cilj da se "približe naše teritorije" i olakša protok robe.

Vučić nije precizirao šta sve podrazumijeva njegova inicijativa, ali je istakao da balkanske države gube 7% prihoda zbog čekanja kamiona na granicama, piše Al Jazeera.

Naveo je i kako je o "papiru", pripremljenom na engleskom jeziku, već obavio prve konsultacije s predsjedavajućim Vijeća ministara BiH Denisom Zvizdićem i albanskim premijerom Edijem Ramom.

- Uručio sam 'papir' kancelaru Kernu, a ideja je da se napravi slobodna trgovinska zona i carinska unija, čime ćemo postati veće i atraktivnije tržište. Što bogatiji budemo, to će biti bolje za nas. To je neka moja lična ideja i inicijativa- rekao je Vučić.

Uvjeren je da je u tom dokumentu budućnost Srbije i cijele regije. Prema njegovom mišljenju, carinska unija je "značajno rješenje, koje bi moglo spustiti i smiriti tenzije, a ekonomija da napreduje".

- Time bismo približili naše teritorije i zemlje na Zapadnom Balkanu, čime naši kamioni ne bi gubili po 20 sati na granicama, već bismo smanjili čekanje na dva-tri sata, a time bismo postali mnogo veće i atraktivnije tržište za investitore - rekao je Vučić.


Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Saobraćaj

Jedan TAG uređaj za sve autoceste u regionu - BiH potpisuje protokol o saradnji sa Srbijom, uskoro i sa Hrvatskom

Nakon što je uvođenjem zajedničkog TAG uređaja za naplatu cestarine omogućeno da vozači iz Srbije, Crne Gore i Hrvatske kroz naplatne rampe na autocestama prolaze bez čekanja, isto će uskoro moći i građani BiH. Naime, na inicijativu resornih ministara Bosne i Hercegovine i Republike Srbije Edina Forte i Gorana Vesića, u četvrtak će u Beogradu biti potpisan protokol o saradnji i sa Bosnom i Hercegovinom. Drugim riječima, svi oni

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.