Izvor: eKapija | Nedjelja, 19.02.2017.| 17:27
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Klas želi da ulaže u proizvodnju jagodičastog voća u USK - Za pogone Agrokomerca kod Cazina nadležna Vlada FBiH

(Foto: kaband/shutterstock.com)
Premijer Unsko-sanskog kantona (USK) Husein Rošić organizovao je u petak (17. februar 2017.) radni sastanak sa predstavnicima AS grupacije, a tema razgovora bila je eventualno investiranje u proizvodnju organske hrane, konkretno u proizvodnju jagodičastog i bobičastog voća, saopćeno je na sajtu Vlade USK.

Premijer USK izjavio je da je sarajevski Klas zainteresovan za investiciju u Pjanićima kod Cazina i da se radi o pogonu kapaciteta 2.000 tona voća.

Riječ je o pogonima iz sastava Agrokomerca, koji bi se mogli staviti u funkciju u zajedničkom projektu Vlade USK, Vlade FBiH i AS grupacije. Ovaj projekat zaposliće 30 radnika, dok u Pjanićima već djeluje 860 kooperanata, saopćeno je iz Vlade USK.

Razgovor o ovom projektu će biti konkretiziran nakon uključivanja resornog federalnog ministarstva, u čijoj je nadležnosti je Agrokomerc.

- Oni traže podršku Vlade USK. To je u ingerenciji Vlade FBiH, poslaćemo pismo namjere gdje ćemo tražiti trilateralni sastanak. Mi već imamo spremna sredstva u budžetu u iznosu od pola miliona maraka za podršku realnom sektoru - rekao je Rošić, izvijestio je BHT.

Sastanku su prisustvovali i kantonalni ministri privrede i poljoprivrede, Ilfad Medić i Dragan Polimanac.

- Predvidjeli smo podršku u zapošljavanju, brzo refundiranje poreza i doprinosa za zaposlene kroz subvencije kamatne stope ako se radi o kreditima - potvrdio je Medić.


Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.