NavMenu

Izvozno-kreditna agencija (IGA) izvoz iz Bosne i Hercegovine pomogla sa 212 miliona KM

Izvor: Nezavisne novine Ponedjeljak, 28.04.2008. 11:39
Komentari
Podeli

Izvozno-kreditna agencija BiH (IGA) prošle je godine domaći izvoz pomogla sa oko 212 miliona KM, navedeno je u izvještaju Upravnog odbora IGA, koji je dostavljen Vijeću ministara i parlamentu BiH.

"Agencija je realizacijom svojih poslovnih aktivnosti podržala prvenstvo izvoza, a u manjoj mjeri i domaće trgovine, sveukupno u iznosu 212.699.311 KM. U ukupnu sumu uračunati su krediti, osiguranje, faktoring i garancije. Valja napomenti da je IGA putem odobravanja kreditnih limita u svakom mjesecu spremna osigurati sedam miliona KM izvoza", navodi se u izvještaju.

Lazar Prodanović, zamjenik predsjedavajućeg Komisije za finansije i budžet Predstavničkog doma parlamenta BiH, pojasnio je kako će ova komisija uskoro raspravljati o radu IGA.

"Izvještaj o radu ćemo razmatrati na jednoj od narednih sjednica i parlamentu predložiti određene zaključke. Evidentno je da ova agencija plasmanom određenih budžetskih sredstava pomaže izvoz, ali je očigledno da nešto ne štima, jer imamo ogroman trgovinski debalans. Uvozimo mnogo više nego što izvozimo, stoga moramo pažljivo analizirati je li ova agencija uradila svoj dio posla kako bi pomogla u rješavanju ovog problema", kazao je Prodanović.

Izvještaj o radu ne sadrži precizne podatke o privrednim granama ili izvoznicima kojim je IGA pomogla. Poslanicima nije dostavljena ni analiza u kojoj je mjeri rad ove agencije utjecao na povaćanje pokrivenosti uvoza izvozom.

"Postoji niz pitanja na koja ćemo tražiti odgovore. Prije toga moramo pažljivo analizirati izvještaj", dodao je Prodanović.

Odgovorni u ovoj agenciji smatraju kako su prošlu poslovnu godinu uspješno okončali. U svom su izvještaju naveli da su imali ukupan prihod od 4,1 milion KM, a troškove 2,8 miliona KM.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Saobraćaj

Jedan TAG uređaj za sve autoceste u regionu - BiH potpisuje protokol o saradnji sa Srbijom, uskoro i sa Hrvatskom

Nakon što je uvođenjem zajedničkog TAG uređaja za naplatu cestarine omogućeno da vozači iz Srbije, Crne Gore i Hrvatske kroz naplatne rampe na autocestama prolaze bez čekanja, isto će uskoro moći i građani BiH. Naime, na inicijativu resornih ministara Bosne i Hercegovine i Republike Srbije Edina Forte i Gorana Vesića, u četvrtak će u Beogradu biti potpisan protokol o saradnji i sa Bosnom i Hercegovinom. Drugim riječima, svi oni

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.