NavMenu

Analiza trgovanja sa Banjalučke berze za period 21.04.- 24.04. godine

Izvor: Advantis Broker Petak, 25.04.2008. 13:47
Komentari
Podeli

I tokom ove „skraćene“ sedmice, uz iščekivanje praznika nastavljeno je letargično trgovanje tokom kojeg su cijene akcija bilježile ralativno stabilne vrijednosti. U takvoj predprazničnoj atmosferi većina investitora svoje naloge postavila je na niže nivoe, a i u iščekivanju i osluškivanju najave datuma o mogućem potpisivanju Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju sa EU. Berzanski indeks RS (BIRS) nije značajnije mijenjao svoju vrijednost tako da je sedmicu završio sa minusom od 0,18%. Takve sreće nije bio ERS10 koji se spustio u minus od 5,07% dok je FIRS sedmicu završio sa zadovoljavajućih plus 2,58%. Dnevni prometi bilježili su blagi rast pa je promet „skraćene“ sedmice iznosio 3.907.247 KM od čega je kroz redovnu trgovinu ostvareno 2.217193 KM, dok je ostatak od 1.638.168 KM realizovan kroz preuzimanje preduzeća Slatina ZTC AD Slatina (BLSE:SLTK-R-A) kroz koje je preuzeta količina od 53,86% emitovanih akcija, dok je ostatak od 51.886 KM relizovan kroz preuzimanje Ekonomskog instituta AD Banja Luka (BLSE:EKIN-R-A) .

Najveći promet u iznosu od 800.114 KM ostvaren je akcijama Hotela Palas AD Banja Luka (BLSE:HPAL-R-A) kojima se trgovalo po cijeni od 1,00 KM i protrgovana količina od 6,63% od ukupnog broja akcija ovog emitenta. Uobičajeno u vrhu, sa prometom od 309.642 KM bile su akcije Telekoma Srpske (BLSE:TLKM-R-A) istovremeno ostvarivši i sedmični rast cijene od 1,12%. U fokusu ulagača bile su i akcije Tržnice AD Banja Luka (BLSE:TRZN-R-A) kojima je ostvaren sedmični promet u iznosu od 201.332 KM i sedmični rast cijene od 1,97%. Pažnju investitora nastavile su da privlače obveznice po osnovu stare devizne štednje Republike Srpske (BLSE:RSDS-O-A) kojima je ostvaren sedmični promet od 48.148 KM a cijena je nastavila da varira oko 0,70 KM (tj. 70% od nominalne vrijednosti). Defintivni gubitnik ovosedmičnog trgovanja su akcije RITE-a Ugljevik AD Ugljevik (BLSE:RTEU-R-A) koje su se tokom sedmice spustile na prosječnu cijenu od 0,782 KM zabilježivši tako sedmični pad vrijednosti od 11,94%. Pad vrijednosti nastavile su da bilježe i akcije Birača AD Zvornik, spustivši se tako na cijenu od 0,104 KM što predstavlja sedmični pad od 8,77%. Tokom ove sedmice po cijeni od 0,80 KM protrgovano je sa 168.424 akcija Betonskih proizvoda AD Zalužani (BLSE:BTPR-R-A) što predstavlja 9,36% od ukupnog broja emitovanih akcija i ostvaren promet od 135.019 KM. Većina akcija kompanija iz sektora elektroprivrede zabilježila je pad vrijednosti, a sa minusom od 11,94% predvodile su ih akcije, već spomenutih, RITE-a Ugljevik (BLSE:RTEU-R-A). Akcije Hidroelektrane na Drini AD Višegrad (BLSE:HEDR-R-A) zabilježile su sedmični pad od 6,22%, dok su ih sa padom od 6,04% pratile akcije Elektrokrajine AD Banja Luka (BLSE:EKBL-R-A), čime su Indeks preduzeća Elektroprivrede RS (ERS10) spustile u minus za značajnih 5,07%.

Tokom sedmice nije bilo većeg interesovanja za akcije zif-ova, a najlikvidnije su bile akcije ZIF-a Euroinvestment fond (BLSE:EINP-R-A) koje su uz promet od 61.576 KM zabilježile sedmični rast vrijednosti od 8,15% čime su zaslužile titulu dobtinika među zif-ovima. Sa ostvarenim prometom od 50.959 KM drugo mjesto su zauzele su akcije ZIF-a Kristal Invest fond (BLSE:KRIP-R-A) koje su tokom sedmice, takođe, ostvarile rast vrijednosti od 4,93%. Akcijama ZIF-a Zepter fond (BLSE:ZPTP-R-A) ostvaren je promet od 39.978 KM i sedmični rast cijene od 1,66%. Titulu gubitnika ponijele su akcije ZIF-a VB fond (BLSE:VBIP-R-A) sa sedmičnim padom vrijednosti od 4,57%.

Tokom ove sedmice objavljen je finansijski izvještaji za 2007. godinu za ZIF Balkan Investment fond AD Banja Luka,kao i revizorski izvještaji za 2007. godinu za zif-ove: ZIF-a Zepter fond AD Banja Luka, ZIF Euroinvestment fond AD Banja Luka, ZIF BORS Invest fond AD Banja Luka, ZIF Invest nova fond AD Bijeljina, ZIF Privrednik invest AD Banja Luka i ZIF BLB-profit AD Banja Luka.

Objavljeni su i finansijski izvještaji za prvi kvartal 2008. godine za preduzeća: Žitopromet AD Bijeljina, SHP Celex AD Banja Luka, Hidroelektrane na Vrbasu AD Mrkonjić Grad, Hidroelektrane na Drini AD Višegrad, Mira AD Prijedor, Elektro-Bijeljina AD Bijeljina i Rafineriju nafte AD Bosanski Brod.

Objavljeni su i oglasi o sazivanju skupštine akcionara za Vodovod AD Banja Luka, Elektrokrajinu AD Banja Luka, Banju Laktaši AD Laktaši, Čistoću AD Banja Luka, Toplanu AD Banja Luka, Hidroelektrane na Trebišnjici AD Trebinje, Elektrodrisribuciju AD Pale, Metal AD Banja Luka, Jelšingrad FAM AD Banja luka, kao i za sva tri preduzeća iz sistema Glasa Srpske. Objavljeni su i prijedlozi odluke o raspodjeli dobiti za Gradsku toplanu AD Doboj, Gas promet AD Istočno Sarajevo i odluka o raspodjeli dividende za TGT AD Laktaši.

Banjalučka berza objavila je početak trgovanja akcijama bez prava na dividendu preduzeća TGT AD Laktaši, povećanje broja akcija Hypo-Alpe-Adria banke sa 100.837.352 na 120.837.352 akcija po osnovu emisije javnom ponudom na berzi, a objavljeni su i mjesečni izvještaji za mart 2008. godine za 13 ZIF-ova.

Zdravko Janković, Broker

Advantis Broker a.d. Banja Luka - članica Banjalučke berze

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Saobraćaj

Jedan TAG uređaj za sve autoceste u regionu - BiH potpisuje protokol o saradnji sa Srbijom, uskoro i sa Hrvatskom

Nakon što je uvođenjem zajedničkog TAG uređaja za naplatu cestarine omogućeno da vozači iz Srbije, Crne Gore i Hrvatske kroz naplatne rampe na autocestama prolaze bez čekanja, isto će uskoro moći i građani BiH. Naime, na inicijativu resornih ministara Bosne i Hercegovine i Republike Srbije Edina Forte i Gorana Vesića, u četvrtak će u Beogradu biti potpisan protokol o saradnji i sa Bosnom i Hercegovinom. Drugim riječima, svi oni

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.