NavMenu

Uspješne performanse MOL-a treću godinu zaredom – Na godišnjem generalnom sastanku potvrđeno smanjenje dioničkog kapitala

Izvor: Pristop BH Petak, 25.04.2008. 10:23
Komentari
Podeli

Na godišnjem generalnom sastanku je potvrđeno da je MOL postigao natprosječne rezultate treću godinu zaredom. Također, MOL-ovu samostalnu strategiju dioničari su ocijenili kao uspješnu. U fiskalnoj 2007. godini, operativni profit, bez specijalnih stavki, se povećao za 5% - na 1.629 miliona USD, prema IFRS-u. EBITDA se povećao na rekordnih 2,4 milijardi, kada se isključe specijalne stavke. Neto profit bez specijalnih stavki povećao se za 13% na 1.144 miliona USD. Neto dobit bez nerealizirane fer vrijednosti razlike konverzije opcije Magnolia i drugih specijalnih stavki je iznosio 1.215,2 miliona. Devalvacija USD utjecala je na rezultat izražen u forintima.

MOL-ove natprosječno uspješne eksploracija, distribucija i prodaja doprinijele su održavanju stabilnog rasta platforme kompanije, čak i u okruženju gdje se industrija brzo mijenja. Pored značajnog organskog rasta kompanija je ubrzala akvizicije i partnerske programe. MOL je izvršio nekoliko akvizicija uključujući IES, TVK, Tifon i Matjuskhiskaja polja. Od kako je prošle godine MOL zaključio dvije velike strateške kooperacije: ulazak na tržište električne energije, koje je od velikog potencijala za rast, zajedno sa jednom od europskih najvećih kompanija za električnu energiju, CEZ, i uspostavili dugoročnu saradnju sa Oman Oil kompanijom. Nadalje, MOL je proširio internacionalni portfolio istraživanja istraživanjem blokova u Kamerunu i Kurdistanu. Osim toga, MOL je potpisao Memorandum o razumijevanju između Libijske investicijske direkcije i Indijske državne naftne kompanije.

Na godišnjem sastanku 2007. poslovna godina je zatvorena sa pozitivnim finansijskim izvještajima. Na godišnjem sastanku je odlučeno da se odobri dividenda u iznosu od 85 biliona mađarskih forinti što predstavlja 40% isplatni omjer. Dioničari su se složili da otkažu 5% vlastitih dionica koje su rasporedili članovi uprave radi kursa i pada dioničkog kapitala kompanije.

Dioničari su re-autorizirali pravo uprave da kupi vlastite dionice do 25% izdanog dioničkog kapitala. Na godišnjem sastanku se poboljšalo nekoliko elemenata MOL-ove odredbe o udruživanju kako bi se povinovala trenutna legislativa i da bi se postigla veća fleksibilnost za menadžment kompanije koja ide naprijed.

Zsolt Hernádi, György Mosonyi, Iain Paterson i Gábor Horváth ponovo su izabrani u Upravni odbor, dok je AGM.Mulham Basheer Abdullah Al Jarf, novoizabrani u odboru. Michel–Marc Delcommune podnio je ostavku na mjesto člana odbora Gyula Dávid izabran je za člana odbora, dok je István Gergely izabran za člana Nadzornog odbora, a oba su opunomoćenici Mađarskog ureda za energiju i bit će članovi bez prava glasa, u skladu sa Zakonom o snabdijevanju gasom.

Slijedeći rezoluciju koju su zahtijevali dioničari, AGM je odobrio opunomoćenje revizora koji će iznijeti mišljenje o specifičnim transakcijama i računima MOL-a iz 2007. godine.

Poslije sastanka, Predsjedatelj MOL-a, Zsolt Hernádi, rekao je, “Podrška od naših dioničara danas predstavlja jasnu potvrdu njihovog povjerenja u kompaniju, menadžment I strategiju MOL-a i vjerovanje da će se uspjesi postignuti tokom posljednje tri godine nastaviti i u budućnosti.”.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Građevina

Uskoro tender za rekonstrukciju zgrade Soda So u Tuzli, radovi će koštati više od 10 mil KM

Uručivanjem Glavnog projekta rekonstrukcije, dogradnje i nadogradnje zgrade Vlade Tuzlanskog kantona u Tuzli završena je još jedna od faza pripreme za obnovu i rekonstrukciju objekta poznatog kao zgrada "Soda-So". U narednom periodu preostaje raspisivanje tendera za izbor izvođača radova i konačno početak rekonstrukcije, saopštila je Vlada TK. Ministrica prostornog uređenja i zaštite okolice Anela Ajšić je izrazila svoje

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.