NavMenu

Opštine u RS nemarne u prikupljanju poreza na nepokretnosti - Nekoliko lokalnih uprava bez definisane stope za 2017.

Izvor: Glas Srpske Srijeda, 15.02.2017. 08:48
Komentari
Podeli
(Foto: Shutterstock.com/Lumpang Moonmuang)
Odluku o visini vrijednosti nepokretnosti po zonama na svojoj teritoriji i odluku o visini stope poreza na nepokretnosti za 2017. godinu Poreskoj upravi RS nisu dostavile desetine lokalnih zajednica u Srpskoj, čime su pokazale nemaran odnos prema prihodima koji pripadaju isključivo njima.

U Poreskoj upravi ističu da su prema Zakonu o porezu na nepokretnosti opštine i gradovi bili dužni da dostave ove odluke najkasnije do 31. januara.

- Odluku o visini stope poreza na nepokretnosti, opštu i proizvodnu za 2017. godinu, do juče nije dostavilo 13 lokalnih zajednica i to: Bileća, Novo Goražde, Jezero, Kalinovik, Kneževo, Kupres, Mrkonjić Grad, Osmaci, Petrovac, Prijedor, Rogatica, Rudo i Šipovo - saopštili su iz Poreske uprave RS.

Odluku o visini vrijednosti nepokretnosti po zonama za 2017. godinu, u propisanom roku, nije dostavila 21 lokalna zajednica i to Bileća, Bratunac, Brod, Novo Goražde, Istočni Drvar, Istočni Stari Grad, Istočni Mostar, Kneževo, Kupres, Modriča, Mrkonjić Grad, Osmaci, Pelagićevo, Petrovac, Prijedor, Rogatica, Rudo, Teslić, Ugljevik, Šekovići i Šipovo.

- Za ove lokalne zajednice Poreska uprava RS će obračun poreza za nepokretnosti za 2017. godinu vršiti primjenom posljednje dostavljene odluke - kazali su iz Poreske uprave.

Kako su naglasili, ovako inertan pristup pojedinih lokalnih zajednica sprovođenju Zakona o porezu na nepokretnosti lani je i doveo do pada naplate ove vrste poreza.

- Ostaje nejasno zašto pojedine opštine i gradovi svjesno zanemaruju činjenicu da im je novim Zakonom o porezu na nepokretnosti, koji je u primjeni od 1. januara 2016. godine, data aktivnija uloga u kreiranju poreskih računa, posebno ako se uzme u obzir da se radi o poreskom prihodu koji u potpunosti pripada lokalnim zajednicama - dodali su iz Poreske uprave.

Iz Gradske uprave Prijedora su potvrdili da ove odluke nisu dostavili jer u ovoj godini još nije zasjedala Skupština grada, pa propise i nisu mogli usvojiti.

Načelnik opštine Kneževo Goran Borojević kaže da su Poreskoj upravi tek juče poslali odluku o visini stope poreza na nepokretnosti.

- Odlučeno je da visina stope bude 0,05. U pitanju su samo proceduralni razlozi, a odluka je usvojena još prije Nove godine - ističe Borojević.

(Foto: hxdbzxy/shutterstock.com)
Načelnik opštine Jezero Snežana Ružičić potvrdila je da su juče imali sjednicu Skupštine opštine na kojoj je donesena odluka o visini stope poreza za nepokretnosti, a koja iznosi 0,05 odsto.


- Poreskoj upravi RS uputili smo tu odluku. Opština Jezero je na privremenom finansiranju do kraja marta 2017. godine. Tek sad idemo u usvajanje budžeta, jer smo zatekli prilično loše stanje. Nije bio usvojen ni budžet za 2016. i to nas je u svemu usporilo - dodala je Ružičićeva.

Načelnik Kupresa Gojko Šebez kaže da je i u ovoj opštini usvojena stopa od 0,05 odsto, koja važi za cijelu opštinu.

- Imamo dvije zone, jednu koja je pokrivena regulacionim planom i iznosi oko pola hektara. Druga je izvan tog plana, ali stopa od 0,05 odsto vrijedi za cijeli Kupres - rekao je Šebez.

Načelnik opštine Šipovo Milan Kovač potvrdio je da su imali sjednicu Skupštine 9. februara, na kojoj je usvojena odluka da najniža stopa bude 0,05 odsto.

- Sekretar Opštinske uprave je juče završio tu odluku i poslao je u toku dana Poreskoj upravi - kaže Kovač.

Gradiška

Skupština opštine Gradiška poslije jednogodišnje pauze usvojila je stopu poreza na nepokretnosti za ovu godinu u iznosu od 0,15 odsto. Plan lokalne uprave je da se u 2017. godini u budžet opštine slije oko milion maraka.

Zbog blokade lokalnog parlamenta u 2016. godini vlasnici nekretnina nisu plaćali ovaj porez, jer nije bila donesena odluka o visini stope, zbog čega je izgubljeno više od 700.000 KM.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Saobraćaj

Jedan TAG uređaj za sve autoceste u regionu - BiH potpisuje protokol o saradnji sa Srbijom, uskoro i sa Hrvatskom

Nakon što je uvođenjem zajedničkog TAG uređaja za naplatu cestarine omogućeno da vozači iz Srbije, Crne Gore i Hrvatske kroz naplatne rampe na autocestama prolaze bez čekanja, isto će uskoro moći i građani BiH. Naime, na inicijativu resornih ministara Bosne i Hercegovine i Republike Srbije Edina Forte i Gorana Vesića, u četvrtak će u Beogradu biti potpisan protokol o saradnji i sa Bosnom i Hercegovinom. Drugim riječima, svi oni

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.