NavMenu

Energetska zajednica prihvatila žalbu ekologa - Okolišna dozvola za TE Banovići nije po propisima

Izvor: Indikator Ponedjeljak, 13.02.2017. 15:53
Komentari
Podeli
Sekretarijat Energetske zajednice prihvatio je žalbu koju je pokrenulo Udruženje Ekotim čime je potvrđeno da okolinska dozvola za planiranu termoelektranu Banovići nije u skladu s preuzetim zakonskim obavezama koje su vlasti u BiH dužne provoditi.

Sekretarijat Energetske zajednice naložio je Federalnom ministarstvu okoliša i turizma da revidira dozvolu i uskladi je s propisanim vrijednostima koje ograničavaju dozvoljeno zagađenje zraka.

Ministarstvu je također ukazano na činjenicu da je, kada su u pitanju energetski projekti, dužno poštovati i primjenjivati preuzete odredbe propisane okolišnim zakonima, saopćeno je iz Ekotima.

Udruženje je Sekretarijatu Energetske zajednice podnijelo žalbu protiv Bosne i Hercegovine prošle godine zbog nejasnoća u vezi sa dozvoljenim graničnim vrijednostima emisije zagađujućih materija, koje su navedene u okolišnoj dozvoli za TE Banovići.

Inače, u Banovićima je planirana izgradnja termoelektrane snage 350 MW čija se vrijednost procjenjuje na 500 mil EUR. Vlada FBiH dala je saglasnost kineskom Dongfang Electricu kao strateškom partneru za izgradnju termoelektrane, ali još nije potpisan ugovor o kreditiranju sa kineskom bankom u kojem Vlada FBiH treba da se pojavi kao garant za realizaciju ovog projekta.


Ranije je najavljivano da bi termoelektrana trebalo da bude puštena u pogon do kraja 2019. godine, ali je s obzirom na sadašnje okolnosti upitno da li će taj rok biti ispoštovan.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Građevina

Uskoro tender za rekonstrukciju zgrade Soda So u Tuzli, radovi će koštati više od 10 mil KM

Uručivanjem Glavnog projekta rekonstrukcije, dogradnje i nadogradnje zgrade Vlade Tuzlanskog kantona u Tuzli završena je još jedna od faza pripreme za obnovu i rekonstrukciju objekta poznatog kao zgrada "Soda-So". U narednom periodu preostaje raspisivanje tendera za izbor izvođača radova i konačno početak rekonstrukcije, saopštila je Vlada TK. Ministrica prostornog uređenja i zaštite okolice Anela Ajšić je izrazila svoje

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.