NavMenu

Stiže još novca za ruralnu infrastrukturu u BiH - Sedmi IFAD projekat osiguraće 56 mil EUR

Izvor: biznis.ba Nedjelja, 12.02.2017. 22:51
Komentari
Podeli
Na području Federacije BiH u drugoj polovini marta planira se otpočeti asfaltiranje lokalnih ruralnih puteva u okviru Projekta razvoja ruralnog poduzetništva.

Sredstva za te namjene osigurao je Međunarodni fond za razvoj poljoprivrede (IFAD) BiH, kao i za druge mikroprojekte seoske tržišne infrastrukture koji su odobreni u 27 općina u FBiH.

Direktor Jedinice za koordinaciju projekata - PCU pri Federalnom ministarstvu poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Halil Omanović izjavio je Feni da je u fazi ugovaranja već desetak projekata.

U sklopu njih bit će izgrađen poljoprivredni biznis centar u Ravnom, hladnjače za voće i povrće u Ustikolini, Kalesiji, Orašju i Jajcu, most u Kladnju, seoski putevi u Prači, vodovod u Odžaku i Bosanskom Petrovcu, te sistemi za navodnjavanje poljoprivrednih površina u Teočaku, Goraždu i Ustikolini.

- Također, u Otoci kod Bosanske Krupe, mještani će dobiti lokalnu tržnicu, a iz sredstava projekta će biti finansiran put, kojim bi se povezale mjesne zajednice Priki Put i Konjodor u susjednim općinama Bosanska Krupa i Bužim.

U Kalesiji je sve spremno za izgradnju puta Vukovije-Krušik, kao i hladnjače za voće i povrće. Za infrastrukturne mikroprojekte u ovoj općini namijenjeno je 550.000 KM, a 650.000 KM revolving kreditnih sredstava je planirano za pomoć kod zasnivanja novih zasada voća i povrća na nivou gazdinstva, te kao pomoć pri osnivanju obrta.

Projekt razvoja ruralnog poduzetništva vrijedan je oko 34 mil KM, što omogućava dalji razvoj i poboljšanje ruralnog poslovanja povećanjem i unapređenjem proizvodnih kapaciteta na nivou farme, kao i rashladnih i skladišnih kapaciteta tržišne infrastrukture u svih 27 projektnih općina u FBiH.

Uporedo s realizacijom tog šestog po redu IFAD-ovog projekta, Omanović je najavio da će ove godine početi i sedmi koji osigurava 56 mil EUR za razvoj ruralne konkurentnosti na cijelom području Bosne i Hercegovine u narednih deset godina, odnosno u dva ciklusa od po pet godina.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.04.2024.  |  Vijesti

UIO odložila kupovinu zgrade u centru Banjaluke

Nekoliko dana prije nego što će im isteći rok da se izjasne o ponudi firme Grand trade (Grand trejd) za kupovinu poslovnog prostora u Banjaluci, Uprava za indirektno oporezivanje BiH se dogovorila sa ponuđačem da se rok za konačnu odluku prolongira za još nekoliko mjeseci. Firma biznismena Mileta Radišića, koji je ležao u zatvoru zbog privrednog kriminala, dostavila je u januaru ove godine dvije ponude, prenosi Capital. Prvom je Upravi

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.