NavMenu

Naučnici od jestivog ulja napravili materijal 200 puta čvršći od čelika

Izvor: National Geographic Nedjelja, 12.02.2017. 17:18
Komentari
Podeli
(Foto: Vasileios Karafillidis/shutterstock.com)
Naučnici su pronašli način da jestivo ulje koje svakodnevno koristimo u kuhinji pretvore u grafen, materijal koji je i do 200 puta jači od čelika i nevjerovatno fleksibilan.

Pod određenim uslovima, on može čak biti pretvoren i u supervodonik koji može prenositi struju bez otpora. To bi značilo da materijal ima potencijal da se od njega naprave efikasnije solarne ćelije, da postane upotrebljiv u elektronici ili čak medicini.

U okviru studije koja je sprovedena prije godinu dana, ustanovljeno je da grafen mora da bude napravljen u vakuumu, na intenzivnoj toploti i primjenom prečišćenih sastojaka koji su izuzetno skupi za proizvodnju. Zbog toga je istraživanje prekinuto dok se ne pronađe ekonomičan način za masovnu proizvodnju ovog materijala i ne započne proces ostvarivanja planova na tom polju.

Konačno, naučnici u Australiji su uspjeli da stvore grafen u normalnim uslovima vazduha koristeći jeftino jestivo ulje.

Tim je novu tehniku nazvao Graph Air tehnologija i ona uključuje tridesetominutno grijanje ulja u cijevima peći čineći da se ona razloži i pretvori u ugalj. Ugalj se potom hladi na folijama napravljenim od nikla, a onda rasprostire na samo 1 nanometar debljine (oko 80.000 puta tanje od ljudske dlake).

Ne samo da je ova tehnika i do 10 puta jeftinija i lakša od drugih metoda već je i mnogo brža jer se stvaranje grafenskog vakuma može napraviti u samo nekoliko sati, a prilično je otvorena i opcija reciklaže. Studija je ustanovila da grafen može pomoći pri punjenju baterija mobilnih telefona koje će trajati i do 25% duže nego što je to slučaj sa punjačima koje imamo sada.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.04.2024.  |  Energija, Industrija

Nepovratnih 20 mil KM - Elektroprivreda BiH raskinula ugovor s Kinezima za izgradnju Bloka 7?

Elektroprivreda BIH je raskinula ugovor sa partnerima iz Kine za izgradnju Bloka 7 Termoelektrane Tuzla, saznaje Biznis.ba. Iz nekoliko izvora za Biznis je rečeno da je raskid ugovora uslijedio nakon što je EP BiH uputila nekoliko opomena pred raskid s pozivom da izvođač izvrši svoje obaveze i pristupi realizaciji po ugovora pitanju Bloka 7. Biznis.ba podsjeća da je krajem prošle godine Vlada FBiH dala prethodnu saglasnost na raskid

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.