NavMenu

Henkel razvija nova rješenja za 3D štampanje

Izvor: eKapija Petak, 10.02.2017. 11:59
Komentari
Podeli
(Foto: henkel.com)
Savremena tehnologija 3D štampanja sve više se koristi u cilju novih dizajna i bržeg plasiranja proizvoda na tržište u gotovo svim industrijama. Poslovni sektor Adhezivi Tehnologije kompanije Henkel nastoji da iskoristi svoju tehničku stručnost na području razvoja materijala i široko znanje o primjeni kako bi proizveo nove materijale jedinstvenih karakteristika. Dijelovi proizvedeni 3D štampanjem upotrebljavaju se za izradu prototipa kojima se provjeravaju prikladnost i funkcija, dok je u nekim slučajevima struktura napravljena 3D štampanjem dio konačnog proizvoda, što se smatra aditivnom proizvodnjom, poručuju iz Henkela.

Ova kompanija je čuveni svjetski dobavljač materijala poput akrila, silikona, epoksida i poliuretanskih ljepkova izuzetnih radnih osobina, a koji se upotrebljavaju u kritičnim situacijama, kao što su medicinski i elektronski uređaji, kao i za konstrukciju transportnih vozila.

- Henkel namjerava da iskoristi svoju tehnološku stručnost kako bi ponudio nove smole koje se stvrdnjavaju na svjetlu za upotrebu pri stereolitografskom štampanju digitalno obrađenim svjetlosnim signalom (SLA/DLP), dok će prvi od tih novih materijala biti pušteni u komercijalnu upotrebu tokom ove godine - navedeno je u saopštenju.

Kao dobavljač topljivih ljepkova, Henkel razvija materijale vrhunskih performansi koji se između ostalog koriste i u sklopu filtera i medicinskih uređaja, kao i za zaštitu elektronskih sklopova. Materijali kompanije Henkel već se upotrebljavaju za 3D štampanje funkcionalnih predmeta poput namještaja i elemenata za zgrade. Henkel se usmijerava na dalji razvoj na tom području kako bi proizveo nove filamente i praškove za upotrebu u štampačima koji rade na principu selektivnog laserskog sinteriranja (SLS) i modeliranja nanošenjem rastopljenog materijala (FDM).

- Zahvaljujući širokom asortimanu materijala i opsežnoj bazi kupaca u različitim industrijama, imamo pristup i sposobnost da omogućimo 3D štamparska rješenja za cijeli niz funkcionalnih namjena - izjavio je Majk Oloski, viši korporativni potpredsjednik i globalni direktor Odseka za inovacije i razvoj novog poslovanja u sektoru Adhezivi Tehnologije kompanije Henkel.

- Čvrsto vjerujemo u budućnost aditivne proizvodnje i očekujemo da će njen puni potencijal biti iskorišćen kada korisnici otkriju njene široke namjene i kada se usmjerimo na prave materijale, uz odgovarajući softver i postupke štampanje - rekao je Oloski.


Komentari
Vaš komentar

Top priče

15.04.2024.  |  Građevina

Sokolac raspisao novi tender za višemilionske radove na izgradnji gradske kuće

Opština Sokolac je raspisala javni poziv za izbor najpovoljnijeg izvođača radova na izgradnji Gradske kuće, trga i spomen obilježja čija je vrijednost procijenjena na 4,7 mil KM bez PDV-a, ili oko 5,5 mil KM sa PDV-om. Kako se navodi rok za izvođenje radova je tri godine od dana uvođenja izabranog izvođača u posao, a mjesto gradnje je ulica Cara Lazara bb. Dodaje se i da će javno otvaranje ponuda biti održano 10. maja do kada je i

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.