NavMenu

Obućarski zanat se vraća u škole - Intral BH ponudio praksu tuzlanskim đacima

Izvor: eKapija Četvrtak, 09.02.2017. 15:42
Komentari
Podeli
(Foto: shutterstock.com/Serhii Neznamov)
U tuzlanskoj firmi Intral BH je za učenike Mješovite srednje škole Tuzla počela praktična nastava, a radi se o budućim obućarima, koji su deficitarni na tržištu rada, piše Fena.

Ova firma jedna je od uspješnih privrednih priča u Tuzlanskom kantonu ne samo zbog činjenice da je otvorila veliki broj radnih mjesta i zaposlila značajan broj bivših radnika Fabrike obuće Aida, nego i zbog činjenice da je primjer dobre saradnje realnog i obrazovnog sektora.

Obućarski zanat vraća se ponovo u školske programe iako je prošlo deset godina otkako je iz srednje škole u Tuzli izašla posljednja generacija obućara.

Učenica Mješovite srednje škole Tuzla Mirnela Dedić kazala je da joj se svidjelo kako se tu radi, dodajući da su učenici imali mentore koji su im omogućili da pomalo rade s njima.

Također, učenik Mješovite srednje škole Tuzla Muamer Salkić ispričao je da je s majstorom popunjavao naloge te odvozio robu na pakovanje.

Tržištu rada je potreban ovaj kadar, a u firmi Intral BH ističu da u ovim učenicima vide dobar potencijal i nadaju se da će se upravo ovdje, po završetku školovanja, biti radno angažirani.

(Foto: shutterstock.com/panpote)
Direktor kompanije Intral Alija Šehović pojasnio je da je sa ovom srednjoškolskom ustanovom potpisao Ugovor o saradnji, u koji su dodatno bili uključeni gradska uprava Tuzla koja je jednim dijelom stipendirala učenike koji su upisali obućarstvo.


- S druge strane USAID je bio inicijator cijelog projekta koji smo uspjeli realizirati. Intral BH je samim tim dobio dodatni impuls, pojačanje kadra s kojim računamo u budućnosti - dodao je Šehović.

Direktorica Mješovite srednje škole Tuzla Izeta Ikanović podsjetila je da su ranije učenici ovog smjera na praksu išli u Fabriku obuće Aida, a ta praksa sada je nastavljena i s firmom Intral.

- Međutim, mi ćemo u Intralu sada imati našeg koordinatora praktične nastave iz Mješovite srednje škole Tuzle i koordinatora praktične nastave firme Intral gdje će oni konkretno raditi na zadacima čime bi se postigle veće vještine - zaključila je Ikanović.

Ovaj primjer trebao bi potaknuti mlade da upisuju zanatska zanimanja koja zadnjih godina bilježe negativne trendove kada je u pitanju upis novih generacija, a argument više za to je činjenica da i domaće i strano tržište treba dobre zanatlije, piše Fena.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Građevina

Uskoro tender za rekonstrukciju zgrade Soda So u Tuzli, radovi će koštati više od 10 mil KM

Uručivanjem Glavnog projekta rekonstrukcije, dogradnje i nadogradnje zgrade Vlade Tuzlanskog kantona u Tuzli završena je još jedna od faza pripreme za obnovu i rekonstrukciju objekta poznatog kao zgrada "Soda-So". U narednom periodu preostaje raspisivanje tendera za izbor izvođača radova i konačno početak rekonstrukcije, saopštila je Vlada TK. Ministrica prostornog uređenja i zaštite okolice Anela Ajšić je izrazila svoje

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.