NavMenu

B-flow, nova tehnika otkrivanja bolesti krvnih sudova

Izvor: B92 Četvrtak, 09.02.2017. 13:10
Komentari
Podeli
IlustracijaIlustracija
Simptomi kao što su glavobolja, vrtoglavica, nestabilnost pri hodu, problemi sa vidom, bol i osjećaj težine u nogama, oticanje nogu, proširene vene, promjena boje kože, povrede, znak su da postoji problem sa krvnim sudovima i da je neophodna posjeta ljekaru.

- Čak i ako ne spadate u rizičnu grupu i nemate simptome, treba da imate barem jedan preventivni pregled, jer se danas otkrivaju pacijenti za koje nismo ni slutili da imaju problem sa krvnim sudovima - kaže dr Predrag Popović, radiolog, dodajući da je uzrok tome najvjerovatnije produženi stres.

Bolesti krvnih sudova najčešće su nijeme i ne daju nikakve simptome, a kada se simptomi jave već postoje ozbiljni problemi.

- Prvi korak u dijagnostici bio bi ultrazvučni pregled, tj. kolor dopler krvnih sudova vrata ili nogu, a ovom metodom se mogu pregledati i krvni sudovi ostalih organa. Mi pregledamo i trbušnu aortu i jetru i slezinu, bubrege, radimo i kolor dopler krvnih sudova mozga - objašnjava Popović.

Novi metod ultrazvučnog pregleda B-flow prikazuje protok krvi u realnom vremenu, dobija se slika kao da se radi pregled skenerom, magnetom ili angiografski, kao da je dat kontrast, a bez kontrasta i zračenja! Ovaj metod primjenjuje samo tim dr Popovića.

- B-flow može sve što i kolor dopler ali preciznije. U većini slučajeva jasnije se prikazuje zid i lumen krvnih sudova, tako da smo precizniji za određivanje procenta suženja. To je naročito značajno jer mnogo bolje otkriva nestabilne i trombogene naslage, od kojih i kreće tromb. Na taj način spasava život pacijentu - kaže on.

B-flow takođe bolje prikazuje urođene malformacije, kada krvni sudovi prave petlje koje se kolor doplerom nepotpuno prikazuju.


- B-flow otkriva i najmanji trag protoka krvi, ponekad čak i kada je doplerom i skenerom dijagnostikovano potpuno zapušenje krvnog suda. Kada radimo kolor dopler, on nam potvrdi da je u pitanju okluzija, da nema protoka, ali sa B-flow dobijemo mali protok, zahvaljujući čemu je moguća operacija - kaže Popović.

Pacijenti ne bi trebalo da imaju strah od ovog pregleda.

- B-flow metoda apsolutno nije štetna. Nema kontrasta ni zračenja kao kod drugih metoda. Potpuno je neinvazivna. Jedini kontakt koji pacijent ima je kontakt sa sondom. To naglašavam, jer ima pacijenata koji izbijegavaju pregled, zbog straha od igala i moguće alergije na kontrastno sredstvo - objašnjava dr Popović.

Aparat na kojem se radi B-flow metoda, predstavlja revoluciju i posljednju riječ tehnike u svijetu. Proizveden je 2016. u Americi.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Finansije

Evo gdje 0,001% najbogatijih ulaže svoj novac

Ultra bogati uz sav novac žive drugačije od ostatka svijeta, pa i njihove strategije ulaganja izgledaju znatno drugačije od portfelja prosječnog investitora. - Iako ne postoji zvaničan prag za ulazak u klub 0,001% najbogatijih, centimilioneri ili pojedinci sa ukupnom neto vrijednošću od preko 100 mil USD dovoljno su bogati da bi bili dio ovog kluba - smatra Kevin Teng, izvršni direktor VRISE Wealth Management Singapura,

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.