NavMenu

Srbija u BiH izvozi više nego u Ameriku, Rusiju i Kinu zajedno

Izvor: Indikator Četvrtak, 09.02.2017. 13:06
Komentari
Podeli
(Foto: ChameleonsEye/shutterstock.com)
Sporazum o slobodnoj trgovini u centralnoj Evropi CEFTA dao je dobre rezultate za Srbiju. Ova zemlja sa ostalim zemljama CEFTA-e obavi tri četvrtine spoljnotrgovinske razmjene, a jedan od glavnih partnera je BiH.

U proteklih 10 godina, koliko traje ovaj sporazum, trgovinska razmjena Srbije povećana je dva i po puta, a zemlje centralne Evrope drugi su trgovinski partner ove zemlje, poslije EU.

Ovo je u srijedu, kako izvještavaju Novosti, izjavio ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Srbije Rasim Ljajić, govoreći o rezultatima decenijske primjene CEFTA sporazuma. Kako je naglasio, dobri rezultati postignuti su zahvaljujući tome što je prioritet dat ekonomiji, i što je ekonomija išla putem, a politika šumom.

- Prije 10 godina trgovinska razmjena Srbije sa zemljama CEFTA iznosila je 1,8 mlrd EUR, a sada je 2,8 mlrd EUR, dok je suficit bio 1,1 milijardu, a sada je 2,1 milijardu - istakao je Ljajić.

- Prošle godine izvezli smo četiri puta više robe u te zemlje nego što smo je uvezli. Više izvozimo u BiH nego što zajedno izvozimo u Ameriku, Rusiju i Kinu, i tri puta više nego u Francusku. Za veći iskorak zemlje potrebno je izvoz podići na nivo od 50% bruto domaćeg proizvoda.


Kako je rekao Ljajić, radiće se na zaključivanju protokola kojim će se otklanjati problemi oko zastoja na carini, jer se tako gubi ogroman novac. To podrazumijeva usklađivanje carinskih službi i zajedničke patrole.

CEFTA sporazum o slobodnoj trgovini potpisale su 19. decembra 2006. godine Srbija i Unmik, Crna Gora, Hrvatska, Bosna i Hercegovina, Makedonija, Albanija, Bugarska, Rumunija i Moldavija. Rumunija, Bugarska i Hrvatska su po ulasku u EU istupile iz sporazuma.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Saobraćaj

Jedan TAG uređaj za sve autoceste u regionu - BiH potpisuje protokol o saradnji sa Srbijom, uskoro i sa Hrvatskom

Nakon što je uvođenjem zajedničkog TAG uređaja za naplatu cestarine omogućeno da vozači iz Srbije, Crne Gore i Hrvatske kroz naplatne rampe na autocestama prolaze bez čekanja, isto će uskoro moći i građani BiH. Naime, na inicijativu resornih ministara Bosne i Hercegovine i Republike Srbije Edina Forte i Gorana Vesića, u četvrtak će u Beogradu biti potpisan protokol o saradnji i sa Bosnom i Hercegovinom. Drugim riječima, svi oni

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.