NavMenu

Dug derventske fabrike cijevi Unis dostigao pola milijarde maraka

Izvor: Capital Četvrtak, 09.02.2017. 12:28
Komentari
Podeli
Dug fabrike cijevi Unis iz Dervente popeo se na vrtoglavih gotovo pola milijarde maraka, pokazala je konačna lista utvrđenih potraživanja.

Povjerioci su prijavili potraživanja u iznosu od 539 miliona, ali je manji dio osporen i njihov konačan iznos je 493 mil KM.

Povjerioci čijih je 46 miliona osporeno neće imati pravo glasa na sudskom ročištu, na kojem će biti odlučivano o planu restruktuiranja Unisa zakazanom za 2. mart ove godine u Okružnom privrednom sudu u Doboju.

- Od utvrđenih potraživanja, više od 60% je obezbijeđeno nekretninama, pokretnom imovinom ili pak garancijama banaka, dok 40% nije osigurano. Najveći povjerioci su strani kreditori i njihova potraživanja premašuju 175 mil KM, a riječ je o preduzeću Kredimundi iz Brisela i firmi Elsneru i Raiffeisen banci iz Beča - kazao je povjerenik Radomir Jokić.


Među domaćim povjeriocima najvća potraživanja ima Izvozno – kreditna agencija BiH (IGA) koja potražuje oko 190 mil KM.

IGA je zbog datih rizičnih garancija "anusu" došla na ivicu propasti, a pod lupom je i istražne komisije Parlamenta BiH.

- Unis duguje oko 17 mil KM Poreskoj upravi RS, dok su prijavljene obaveze na osnovu PDV-a prema Upravi za indirektno oporezivanje BiH 21 milion, ali je dio ovog iznosa osporen. Veliki iznos novca potražuju i radnici - naveo je Jokić.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Saobraćaj

Jedan TAG uređaj za sve autoceste u regionu - BiH potpisuje protokol o saradnji sa Srbijom, uskoro i sa Hrvatskom

Nakon što je uvođenjem zajedničkog TAG uređaja za naplatu cestarine omogućeno da vozači iz Srbije, Crne Gore i Hrvatske kroz naplatne rampe na autocestama prolaze bez čekanja, isto će uskoro moći i građani BiH. Naime, na inicijativu resornih ministara Bosne i Hercegovine i Republike Srbije Edina Forte i Gorana Vesića, u četvrtak će u Beogradu biti potpisan protokol o saradnji i sa Bosnom i Hercegovinom. Drugim riječima, svi oni

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.