NavMenu

UIO BiH potrebna oprema za bolju poresku kontrolu - Dogovoreno apliciranje za novac iz IPA fondova

Izvor: eKapija Srijeda, 08.02.2017. 14:12
Komentari
Podeli
(Foto: Andrey_Popov/shutterstock.com)
U zgradi Regionalnog centra Uprave za indirektno oporezivanje u Sarajevu danas je održan sastanak četiri direktora poreskih administracija u Bosni i Hercegovini, gdje je dogovoreno da podnesu zajedničku aplikaciju prema Delegaciji EU u BiH kako bi se iz IPA fondova osigurala sredstava za nabavku opreme za bolju kontrolu svih poreskih administracija.

Zaključeno je da se razmjena poreskih informacija mora dići na još veći nivo, za šta je neophodna nabavka opreme, odnosno hardvera vrijednog 600.000 KM. Na taj način bi razmjena podataka bila efikasnija i brža, a samim tim i kontrola svake poreske uprave, saopšteno je iz UIO BiH.

Sektori za informacione tehnologije u svakoj poreskoj upravi će izraditi osnovnu specifikaciju opreme koja je najneophodnija svakoj poreskoj upravi. Na osnovu toga će se uraditi jedna zajednicka specifikacija potrebne hardverske opreme koja će biti predmet zajedničke aplikacije za IPA sredstva.

Kvalitetnija razmjena poreskih informacija jedan je od zadataka i u Reformskoj agendi u BiH. Već ranije poreske administracije su osnovale Koordinaciono tijelo koje je već uspostavilo osnovnu razmjenu podataka.


Na zajedničkom sastanku bilo je riječi o svim kontrolnim aktivnostima koje se trenutno provode i planiraju da se provedu u budućem periodu u svim poreskim upravama. Također, bilo je razgovora o određenim aktivnostima na terenu koje će provoditi sve poreske administracije, posebno u segmentu gdje postoji velika količina prometa koji se plaća gotovinom u određenim djelatnostima u Bosni i Hercegovini.


Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Saobraćaj

Jedan TAG uređaj za sve autoceste u regionu - BiH potpisuje protokol o saradnji sa Srbijom, uskoro i sa Hrvatskom

Nakon što je uvođenjem zajedničkog TAG uređaja za naplatu cestarine omogućeno da vozači iz Srbije, Crne Gore i Hrvatske kroz naplatne rampe na autocestama prolaze bez čekanja, isto će uskoro moći i građani BiH. Naime, na inicijativu resornih ministara Bosne i Hercegovine i Republike Srbije Edina Forte i Gorana Vesića, u četvrtak će u Beogradu biti potpisan protokol o saradnji i sa Bosnom i Hercegovinom. Drugim riječima, svi oni

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.