NavMenu

Raiffeisen Investment AG: Vodeći savjetnik za spajanja i akvizicije u Centralnoj Evropi došao i u BiH

Izvor: eKapija Utorak, 22.04.2008. 14:08
Komentari
Podeli

Raiffeisen Investment AG, članica Raiffeisen bankarske grupe i vodeća međunarodna savjetodavna firma za spajanja i akvizicije (Mergers & Acquisitions - M&A) u Austriji, Centralnoj i Jugoistočnoj Evropi, otvorila je predstavništvo u Bosni i Hercegovini 1. marta/ožujka 2008. godine.

Time je Raiffeisen Investment postao prva međunarodna kuća za finansijsko savjetovanje u M&A transakcijama koja je otvorila kancelariju u BiH.

Na konferenciji za medije, organizovanoj tim povodom danas u Poslovnom centru "Unitic" u Sarajevu, Heinz Sernetz, član Izvršnog odbora Raiffeisen Investment AG Beč, Ešo Gačanin, direktor kancelarije Raiffaisen Investment AG u Sarajevu, kao i Zdenko Mihajlović, član Uprave Raiffeisen banke u BiH, predstavili su rad ove firme, njene dosadašnje rezultate i najavili ambciozne planove za BiH tržište.

Visoki predstavnici Raiffeisen Investment AG ocijenili su BiH kao rastuće investiciono tržište čiji je poslovni ambijent sve atraktivniji, i izrazili ozbiljnu namjeru da dovedu veliki broj međunarodnih strateških i finansijskih investitora.

To je posebno naglasio Heinz Sernetz koji je ovom prilikom kazao: "BiH je tržište u razvoju i strani investitori su zainteresirani za ulaganja u ovu zemlju. Naš plan je da ih dovedemo u BiH, kao investitore koji će donositi kapital potreban za rast ove zemlje".

U svom dijelu izlaganja i predstavljanja planova za bh. tržište, Ešo Gačanin je rekao da su prepoznali četiri segmenta pogodna za poslovanje. To su: telekomunikacije, energija, transport i građevinska oprema.

"Kada su u pitanju telekomunikacije planirana je privatizacija telekom sektora i širenje postojećih mreža – mobilne i fiksne telefonije i širokopojasne mreže, zatim, u oblasti energije je planirana izgradnja i unaprijeđenje hidro centrala, novi projekti termo centrala i projekti distribucije električne energije koji će omogućiti da BiH postane značajan izvoznik električne energije u regionu. U oblasti transporta planirana je izgradnja autocesta, rekonstrukcija željeznica i kontrola zračnog prometa, te realizacija infrastrukturnih projekata koji traži značajnu građevinsku opremu", rekao je Gačanin.

Raiffeisen Investment zainteresovan je za dugoročnu saradnju sa Vladom BiH kroz učešće u velikim predstojećim projektima privatizacije, kao i savjetovanje u povezivanju sa jakim međunarodnim partnerima radi realizacije velikih razvojnih projekata.

Savjetodavne usluge privatnim kompanijama u transakcijama kupoprodaje vlasničkih učešća, takođe će biti u fokusu iskusnih profesionalnih timova Raiffeisen Investment-a.

U Raiffeisen-u smatraju da će zahvaljujući iskustvu, kvalitetnim uslugama, sektorskom ekspertizom, kao i prestižnom mrežom kancelarija i kontakata sa investitorima, biti atraktivan partner kako javnom sektoru, tako i privatnom biznisu u BiH.

Dodatna komparativna prednost Raiffeisen Investment-a ogleda se i u mogućnosti obezbjeđivanja finansijske podrške planiranom razvoju klijenata kroz saradnju sa Raiffeisen bankom.

Raiffeisen Investment bio je izabran kao ekskluzivan finansijski savjetnik u dvije najveće i najuspješnije M&A transakcije koje su do danas realizovane u oba bh. entiteta – u toku 2004. godine savjetovali su kompaniju Mittal Steel, najvećeg svjetskog proizvođača čelika, u akviziciji Željezare Zenica (BH Steel) u Federaciji BiH, dok su 2006. i 2007. godine savjetovali Vladu Republike Srspke u privatizaciji Telekoma Srpske.

Dosadašnji učinak i radne reference Raiffeisen Investment AG-a su poprilično indikativne, i garant su uspješnog rada na tržištu BiH.

  • Raiffeisen Investment je za prestižan kvalitet savjetodavnih usluga nagrađen kao "Najbolji M&A savjetnik u Centralnoj Europi za 2008", od strane međunarodne finansijske korporacije Thompson Financial.
  • Raiffeisen Investment također je bio nominiran za Aquisitions Monthly nagradu 2006 za "Najbolju pogodbu godine na tržištu u razvoju", za savjetodavne usluge pružene Turskoj privatizacijskoj agenciji za privatizaciju Erdemira.
  • Još od svog utemeljenja početkom 1990-tih, Raiffeisen Investment uspješno je obavio preko 500 transakcija u oblasti M&A, privatizaciji i srodnim financijskim savjetodavnim servisima.
  • Iz svog glavnog ureda u Beču, Raiffeisen Investment upravlja snažnom mrežom podružnica i predstavničkih ureda, te usko surađuje sa Raiffeisen International-ovim podružnicama u regionu Centralne i Istočne Europe.
  • Tim Raiffeisen Investmenta čini oko 120 profesionalaca u Austriji i u 13 zemalja regiona.
  • Sredinom 2007, Raiffeisen Investment uspostavio je ekskluzivnu stratešku saradnju sa firmom Lazard, jednom od globalno vodećih M&A kuća koja iza sebe ima povijest investicijskog bankarstva i savjetodavnih servisa dugu 150 godina. Udruženi servis Lazarda, koji savetuje na tržištima Amerike, Azije, Zapadne Evrope i Australije, i Raiffeisen-a, koji pokriva zemlje Centralne i Istočne Evrope, ima snažnu mrežu i razvijene odnose sa Vladama i investicionom javnošću, omogućiće klijentima usluge vrhunskog savetovanja, pristup kombiniranim resursima i sofisticiranim rešenjima obje renomirane kompanije.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Građevina

Uskoro tender za rekonstrukciju zgrade Soda So u Tuzli, radovi će koštati više od 10 mil KM

Uručivanjem Glavnog projekta rekonstrukcije, dogradnje i nadogradnje zgrade Vlade Tuzlanskog kantona u Tuzli završena je još jedna od faza pripreme za obnovu i rekonstrukciju objekta poznatog kao zgrada "Soda-So". U narednom periodu preostaje raspisivanje tendera za izbor izvođača radova i konačno početak rekonstrukcije, saopštila je Vlada TK. Ministrica prostornog uređenja i zaštite okolice Anela Ajšić je izrazila svoje

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.