NavMenu

Slaba kuna "potapa" privrednike u BiH - Devalvacija od 10% povećala bi konkurentnost hrvatskih proizvoda

Izvor: Nezavisne novine Ponedjeljak, 06.02.2017. 15:51
Komentari
Podeli
(Foto: Pressmaster/shutterstock.com)
Slabija kuna povećala bi izvoz iz Hrvatske, a u kontekstu adaptiranog Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, koji je 1. februara stupio na snagu, to bi značilo potop proizvođača u BiH.

Ovo je ocjena većine ekonomskih analitičara u BiH koji su komentarišući zahtjev hrvatskog Savjeta za privredna pitanja koji je zatražio devalvaciju kune za 10% istakli da bi u tom slučaju proizvodi iz Hrvatske bili daleko jeftiniji na našem tržištu. Ipak, kako tvrde, to je malo vjerovatno jer Hrvatska nije samostalna kada je u pitanju monetarna politika s obzirom na to da je članica Evropske unije.

- Ne treba imati iluziju da Hrvatska može sama voditi svoju monetarnu politiku. U svakom slučaju, devalvacija kune u kontekstu sporazuma koji imamo bi definitivno učinila izuzetno konkurentnim proizvode iz Hrvatske na način da domaći proizvođači ne bi imali nikakve šanse - rekao je Goran Radivojac, profesor Ekonomskog fakulteta u Banjaluci.

Podsjećanja radi, hrvatski privrednici okupljeni oko Savjeta za privredna pitanja nedavno su na sastanku sa Kolindom Grabar-Kitarović, predsjednicom Hrvatske, zatražili postepeno slabljanje kune od 2% godišnje. Njihovom računicom kuna bi za pet godina umjesto sadašnjih 7,49 vrijedila 8,03 u odnosu na evro, i to bi im i te kako pomoglo pri izvozu.

(Foto: ChameleonsEye/shutterstock.com)
Istovremeno, s druge strane privrednici u BiH, posebno izvoznici, imaju velikih problema zbog precijenjene konvertibilne marke, čiji kurs je fiksan i u ovom trenutku i po sadašnjim zakonima nije ga moguće promijeniti, što je u jednu ruku i dobro ako uzmemo u obzir da bi devalvacijom marke znatno porasle rate kredita.


- U nekom srednjoročnom periodu bojim se da smo zakovani, što je možda i dobro, jer bi sa aspekta neke naše interne zaduženosti devalvacija marke stvorila više problema nego što bi donijela koristi - rekao je Radivojac.

Kako stvari sada stoje, od devalvacije kune teško da će nešto biti jer su se odmah nakon inicijative privrednika oglasili i iz Narodne banke Hrvatske, gdje su rekli da neće mijenjati svoju kursnu politiku te da će i dalje raditi na stabilnom kursu kune.

I profesor Boris Tihi takođe naglašava da bi devalvacija kune, odnosno njeno slabljenje, svakako uticala na BiH i to na način da bi se povećao izvoz iz te zemlje u BiH, ali da ni to ne mora značiti.

- Pored slabljenja njihove valute još dosta faktora bi uticalo na eventualno povećanje izvoza iz te zemlje - rekao je Tihi, dodajući takođe da je konvertibilna marka s druge strane precijenjena.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.04.2024.  |  Vijesti

UIO odložila kupovinu zgrade u centru Banjaluke

Nekoliko dana prije nego što će im isteći rok da se izjasne o ponudi firme Grand trade (Grand trejd) za kupovinu poslovnog prostora u Banjaluci, Uprava za indirektno oporezivanje BiH se dogovorila sa ponuđačem da se rok za konačnu odluku prolongira za još nekoliko mjeseci. Firma biznismena Mileta Radišića, koji je ležao u zatvoru zbog privrednog kriminala, dostavila je u januaru ove godine dvije ponude, prenosi Capital. Prvom je Upravi

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.