Izvor: Capital | Subota, 04.02.2017.| 10:08
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Nacionalni park Sutjeska među 25 svjetskih destinacija

Prestižni svjetski magazin koji promoviše putovanja i avanturu Gear patrol uvrstio je Nacionalni park Sutjeska među 25 najboljih svjetskih destinacija koje treba posjetiti u 2017. godini.

Sutjeska se tako našla u društvu sa najprivlačnijim destinacijama širom planete, a koje svojom posebnošću mame ljude sa svih meridijana.

Ovaj magazin je Nacionalni park Sutjeska nazvao Josemitom Balkana, uporedivši ga sa jednim od najposjećenijih parkova u SAD – Josemitima u Kaliforniji.

Čitaocima magazina preporučeno je da, pored Havaja, Kube, Alberte u Kanadi, te prestižnih destinacija u Rusiji, Japanu, Africi posjete i Sutjesku koja je locirana na stazi Via Dinarica.

– Staza Via Dinarica trebalo bi da konačno bude završena krajem godine. Ona će uključivati više od 1.900 kilometara staza za šetnju koje se protežu kroz šest zemalja – Albanija, BiH, Hrvatska, Crna Gora, Srbija i Slovenija. Ovim će regija zapadnog Balkana postati zaista privlačna za avanture na otvorenom – navodi se na portalu Gear patrola.

Direktor Nacionalnog parka Sutjeska Dejan Pavlović kaže da je privilegija biti rame uz rame sa 24 svjetske destinacije i još jedan dokaz da se ljepote Sutjeske ucrtavaju na turističku mapu Evrope, ali i svijeta.

On ističe da se Sutjesci ponovo vraća stari sjaj, te da je u samom vrhu svjetskog avanturističkog turizma.

– Laskavo priznanje podstiče i motiviše na još veći angažman i osmišljavanje novih sadržaja, kao što su kanjoning rijekom Hrčavkom, i drugih turističkih proizvoda koji će biti prepoznatljiv turistički brend u budućnosti. Sa malim sredstvima i velikim naporom, a jedinstvenom prirodom postajemo sve konkurentniji – smatra Pavlović.

Sutjeska se može pohvaliti posljednjom prašumom u Evropi Perućicom, jednom od najljepših planina Zelengorom, divnim jezerima, a tu je i Maglić, najviši vrh u BiH, visok 2.386 metara.

– Kada imate sve to na jednom mjestu, ne možete, a da ne budete prepoznati – rekao je Pavlović i dodao da očekuje da će priznanje ovog magazina uticati na još veću posjetu najstarijem parku u BiH, jedinstvenom blagu Republike Srpske.

Brazilci

Više od milion ljudi iz cijelog svijeta vidjelo je ljepote Nacionalnog parka Sutjeska, zahvaljujući spotovima koje je na ovom mjestu uradila brazilska grupa Fresno.

Brazilci su na Tjentištu snimili spot za pesmu Akordar (Probudi se), te još pet spotova za akustične verzije svojih pjesama. Muzika popularnog benda i ljepote Sutjeske su, ako je suditi prema komentarima gledalaca, bile dobitna kombinacija.Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.