NavMenu

Vlada FBiH utvrdila Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o radu

Izvor: Klix Nedjelja, 05.02.2017. 17:39
Komentari
Podeli

(Foto: Alex Kosev/shutterstock.com)
Vlada Federacije BiH u petak (3. februar 2017.) je utvrdila Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o radu i uputila ga u parlamentarnu proceduru po skraćenom postupku.

U saopštenju Vlade FBiH navodi se da je razlog za kraćenu proceduru to što je u toku primjene ovog zakona, koji je na snazi od 14. aprila 2016. godine, ustanovljeno da su određene životne i pravne situacije nametnule potrebu izmjena i dopuna.

Nova rješenja omogućavaju da Zakon o radu bude što bolje primijenjen na poslovni ambijent FBiH i pruži što pravičniju i efikasniju zaštitu prava radnika, olakša i ubrza proces kolektivnog pregovaranja i onemogući eventualne zloupotrebe.

Izmjenama i dopunama Zakona je, uz ostalo, precizirano da se, ako je neko pravo iz radnog odnosa različito uređeno ovim zakonom, kolektivnim ugovorom, pravilnikom o radu ili ugovorom o radu, za radnika primjenjuje najpovoljnije pravo, osim ako to ovim zakonom nije izričito zabranjeno.

Radi sprečavanja zloupotreba, sa 15 na pet dana skraćuje se rok u kojem poslodavac mora prijaviti radnika na obavezno osiguranje.

Kada je riječ o godišnjem odmoru, propisana je mogućnost da on bude utvrđen kolektivnim ugovorom i u trajanju dužem od 30 dana, a prema prirodi posla i uslovima rada.

Nova je i odredba da se plaća za obavljeni rad i vrijeme provedeno na radu sastoji od osnovne plate, dijela plate za radni učinak ukoliko je on ostvaren i uvećane plaće, a radni učinak definiše poslodavac u skladu sa opštim propisima, kolektivnim ugovorom ili pravilnikom o radu.

Najnižu platu utvrđuje Vlada FBiH nakon konsultacija sa Ekonomsko-socijalnim vijećem.


Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.04.2024.  |  Građevina, Saobraćaj

Dodik: Do kraja godine građevinska dozvola za izgradnju aerodroma u Trebinju

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da se nada da će do kraja godine biti dobijena građevinska dozvola za izgradnju aerodroma u Trebinju. - Mislim da ćemo do kraja godine uspjeti svi zajedničkim naporima da dođemo do građevinske dozvole za izgradnju aerodroma u Trebinju. To je zajednički projekat koji podržava i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić - rekao je Dodik prilikom obilaska sajma privrede u Mostaru. Vučić

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.