NavMenu

Analize hormona u domovima zdravlja u RS šest puta skuplje u odnosu na bolnice - Direktori domova traže finansijsku pomoć FZO RS

Izvor: Glas Srpske Subota, 04.02.2017. 12:05
Komentari
Podeli
(Foto: wavebreakmedia/shutterstock.com)
Stanovnici opština širom RS za provjeru jednog hormona u lokalnom domu zdravlja moraju izdvojiti i do šest puta više novca nego što bi platili u gradskim bolnicama.

Uz uputnicu i ovjerenu knjižicu pacijenti u bolnicama ovu uslugu plaćaju od tri do četiri marke, a u domovima zdravlja, između ostalog, u Derventi, Laktašima i Gradišci, i do 25 KM, u zavisnosti od toga koji hormon kontrolišu.

Da stanovnici opština ne bi izdvajali toliki novac, predstavnici domova zdravlja ističu da im je neophodna finansijska podrška Fonda zdravstvenog osiguranja RS kao što je, kako kažu, imaju i bolnice.

Direktor Doma zdravlja u Derventi Mirko Šaran ističe da pacijenti nisu primorani da kod njih kontrolišu hormone.

- Pacijenti kojima je ova usluga skupa dobiće uputnicu za bolnicu, pa analizu mogu tamo da obave. Međutim, odlaskom u bolnicu neće uštedjeti, naprotiv, moraju da plate troškove prevoza i drugo - rekao je Šaran.

Vršilac dužnosti direktora Doma zdravlja Laktaši Jovica Manojlović ističe da do razlika u cijeni dolazi zbog toga što ustanove primarne zdravstvene zaštite nemaju nikakvu mogućnost da te troškove naplate od Fonda zdravstva.

- Zbog toga svojevoljno formiramo cijene, uzimajući u obzir troškove koje imamo za reagense, koji su mnogo skupi. S obzirom na to da je riječ o uslugama sekundarnog nivoa, kod nas se samo rade hormoni štitne žlijezde i to za pacijente koji nemaju vremena da odu do bolnice - rekao je Manojlović.


Mišljenje s njima dijele i njihove kolege iz drugih domova zdravlja u RS koje kažu da su kontrole hormona štitne žlijezde preduslov za gotovo sve ostale preglede, zbog čega je ova usluga neophodna u svim zdravstvenim ustanovama.

U Fondu zdravstvenog osiguranja RS ističu da se dijagnostika hormona ugovara i radi isključivo na sekundarnom i tercijarnom nivou zdravstvene zaštite.

- Osiguranik može da dobije uputnicu od porodičnog ljekara da uradi analizu hormona u bolnici ili Univerzitetskom kliničkom centru RS u Banjaluci - objasnili su u Fondu.

Dodali su da se sa domovima zdravlja ugovara primarna zdravstvena zaštita, u okviru koje se ne nalaze laboratorijske analize hormona.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Energija, Industrija, Saobraćaj

Ruski Zarubežnjeft želi još investicija u RS - U fokusu gasifikacija, solarna energija i širenje prodajne mreže

Ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić razgovarao je danas u Banjaluci sa zamjenikom generalnog direktora kompanije Zarubežnjeft (Zarubezhneft) Igorom Šćelkunovim. Na sastanku je razgovarano o poslovanju kompanije Zarubežnjeft u Republici Srpskoj, mogućnostima daljeg investiranja, te je izražen interes za unapređenje saradnje. Šćelkunov je istakao da je ova ruska kompanija zainteresovana da nastavi investiranje u

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.