NavMenu

Farmland još čeka novog vlasnika - Kinezi u Banjaluci dogovaraju preuzimanje najveće govedarske farme u RS

Izvor: Nezavisne novine Subota, 04.02.2017. 13:35
Komentari
Podeli
(Foto: Patrik Jech/shutterstock.com)
Kineski strateški investitor, za kojeg je bilo najavljeno da će do polovine januara preuzeti najveću govedarsku farmu u RS Farmland, koja se trenutno nalazi u teškoj finansijskoj situaciji, još nije ušao u vlasništvo ovog poljoprivrednog proizvođača.

Međutim, kako Nezavisne uvjerava Predrag Zgonjanin, član Upravnog odbora Farmlanda, dio kineskih partnera već se nalazi u Banjaluci i u svakodnevnom su kontaktu s institucijama RS.

- Ovdje se nalazi dio menadžmenta kineskog fonda koji je zainteresovan za ulaganje, a čije ime sada ne bih iznosio, dok se ne dogovore detalji u vezi s preuzimanjem. Naravno, investitor se nalazi u Kini, i on je u svakodnevnom kontaktu s ljudima na terenu, koji provjeravaju kapacitete i mogućnosti za uspostavljanje proizvodnje - rekao je Zgonjanin.

Podsjećanja radi, posao s Kinezima dogovorio je predsjednik RS Milorad Dodik prilikom njegove nedavne posjete toj zemlji, kada je potpisan memorandum s kineskim partnerom, a Zgonjanin ističe da je do kašnjenja došlo zbog Kineske nove godine.

- Znate kako je sa stranim investitorima, rijetko se desi da sve bude onako kako se dogovori u početku zato što treba uraditi provjere i sa naše i sa kineske strane i napraviti analize kako se posao može najbolje uraditi. S obzirom na to da nisam bio dio pregovaračkog tima, ne mogu govoriti o njihovim planovima, ali sam uvjeren da ćemo uspjeti postići dogovor - rekao je on.

(Foto: Production Perig/shutterstock.com)
Iako je odbio da govori o imenu fonda, rekao je da se radi o velikoj korporaciji koja ima investicije u više oblasti, a ne samo u poljoprivrednoj proizvodnji.


Dodao je da će Kinezi u startu uložiti 15 mil KM i da će se baviti istim djelatnostima kojima se Farmland bavio prije nego što je upao u probleme, te da će većina proizvodnje biti namijenjena za kinesko tržište.

Zgonjanin je, takođe, naglasio da su povjerioci Farmlanda upoznati sa svim aktivnostima koje se vode, uz naglasak da je interes da kroz dogovor koji bude postignut budu zaštićeni povjerioci.

Dodao je da će biti isplaćene zaostale plate, zaštićeni interesi radnika, kao i da će biti odblokirani računi nakon lošeg upravljanja Poljoprivrednim kombinatom Mladen Stojanović.

Aleksandar Macanović, portparol Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS, rekao je da nisu upoznati sa detaljima u vezi s aktivnostima koje se vode, ali je izrazio uvjerenje da će doći do dogovora koji će biti u interesu radnika, preduzeća i RS.


Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Industrija, Saobraćaj

Za razvoj industrije u RS do 2026. više od 350 mil KM - Skoro polovina novca biće obezbijeđena iz budžeta

Vlada Republike Srpske donijela je danas Odluku kojom se usvaja Akcioni plan za sprovođenje Strategije razvoja industrije Republike Srpske za period 2024-2026. godina, koji je izrađen je u saradnji sa nadležnim ministarstvima/institucijama Republike Srpske. Akcionim planom razrađena je okvirna dinamika realizacije mjera, projekata i aktivnosti za sprovođenje Strategije u periodu 2024. do 2026. godina, sa okvirnim finansijskim sredstvima za

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.